Kadın çiftçinin gözünden, Dünya Kadın Çiftçiler Günü | Güney Gazetesi Mersin

Kadın çiftçinin gözünden, Dünya Kadın Çiftçiler Günü

Mersin’de çiftçilik yapan, aynı zamanda yayınlanmış şiir kitapları bulunan Şerife Eser, Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla kadınları ve çiftçiliği anlattı.

Kadın çiftçinin gözünden, Dünya Kadın Çiftçiler Günü


ŞERİFE ESER

 

Hayatın her alanında olduğu gibi tarımda da büyük emekleri bulunan, tarımda dünya ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan üretken kadınlar… Toprak ne kadar cömertse, kadın da tıpkı onun kadar cömert ve vefakardır.

*

Tıpkı toprak gibidir kadın; hayat verir, besler, öğretir.

Evrenimizin farklı coğrafyalarına dağılmış ülkelerde ve orada yaşayan insanların konuştuğu dillerde, sahiplendikleri öz kültürde "Toprak Ana" diye bir kavram vardır.

Toprağı yüceltmek için ona en uyumlu anlam, Ana sözcüğüyle kazandırılmıştır. Dünyada tarımı başlatmada ve ehlileştirmede kadınlar, erkeklerle eşit sorumluluk almışlardır.

Kadın, kutsaldır. Kadın, anadır. Kadın, nesilleri çoğaltmak için doğurur, yavrusunu büyütür ve yaşama teslim eder.

*

Uzun boylu, esmer ya da sarışın; kaşı kara, gözü kara gibi ayrımları öncelemeksizin her yavruyu değerli bilir. Her çocuk, bir anne için tatlı bir ışıktır. Kiminin sesi ılık rüzgar tadındadır, kimisi ince yüreklidir. Her çocuk, annesinin gözünde bir kahramandır.

*

Yaşamın her alanında farklı görevlerle emek üretirler. Kimi asker olur, yurdunu korur; kimisi polistir, güvenliğimizi sağlar. Pilot olup gökyüzünde uçarlar. Kaptan olup dev dalgaları yara yara yol alırlar okyanuslarda. Şoför, doktor, mühendis, öğretmen olurlar... Çiftçi olup toprağa bağlanırlar... Çocuk bakıcısıdır, milletvekili, belediye başkanı, muhtar, bakandır. Gazeteci, yazar, şair, iş kadını, tüccar kadındır.

*

Fiziksel yapı bakımından narin yaratmıştır yaradan kadını. Bundan dolayı da kendi doğurduğu erkekler tarafından şiddet gördükleri olur. Kocasından, babasından, abisinden, kayınbabasından her türlü işkenceye tabi tutulur. Kimi feci şekilde dövülür, tecavüze uğrar ve hatta öldürülür. Kimisi odalara kapatılır, günler boyu aç susuz bırakıldığı olur kadınlarımızın. Psikolojik işkenceye uğrar.

*

Beyaz tenleri dayaktan mor bırakılan kadınlar...

Benim ülkem de dahil olmak üzere birçok ülkede ne yazık ki kadına yönelik şiddetin önüne geçilememiştir. Yasaların bu nedenle yeniden gözden geçirilmesi çok acil bir gereksinimdir. Her kadının, kız çocuğunun gönlünde yüce bir mahkeme vardır ve o kararın ne temyizi ne de affı vardır. Yani bir ifadeyle, salıverilenleri kadın asla affetmez. Dilerim evrenimiz bu tür erkeklerin kirliliğinden kurtulur. Böyle bir dünyada saygın bir birey olarak yaşamak kadınların da hakkıdır. Çalışan, üreten kadınlarımızla övünmeliyiz. En uç dallarına kadar uzanarak ağacından meyve toplayan, sayıları milyarları bulan tüm çiftçi kadınların

ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ kutlu olsun!