Ekran bağımlılığı sorunu masaya yatırıldı | Güney Gazetesi Mersin

Ekran bağımlılığı sorunu masaya yatırıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ebeveynlere yönelik bilgilendirme seminerleri sürüyor. O seminerlerden biri olan ve çocukların erken çocukluk döneminde maruz kaldığı ekran kullanımını konu alan ‘Erken Çocukluk Döneminde, Çocukların Ekran Kullanımı’ başlıklı seminer, Toroslar’da yaşayan ailelere yönelik gerçekleştirildi. Seminerde; altın çağ olarak adlandırılan 7 yaşa kadar olan süreçte yapılması gerekenler, çocukların gelişimsel yolculuğunda ekran kullanımının etkileri ve dijital demans gibi önemli konulara değinildi.

Ekran bağımlılığı sorunu masaya yatırıldı


Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından ebeveynlere yönelik düzenlenen seminerler devam ediyor. Çocukların erken çocukluk döneminde maruz kaldığı ekran kullanımını konu alan ‘Erken Çocukluk Döneminde, Çocukların Ekran Kullanımı’ başlıklı seminer, Toroslar’da yaşayan ailelere yönelik gerçekleştirildi.

Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri Genel Koordinatörü Özlem Tanışık tarafından verilen seminer, interaktif bir şekilde gerçekleştirildi. Ekran kullanımı konusunda kritik yaş seviyesinin 7 yaşa kadar olan süre olduğuna dikkat çeken Tanışık, günümüzde ekran kullanımının erken çocukluktaki olumsuz etkilerini bilimsel veriler eşliğinde anlattı.

 

“ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI TEMEL PROBLEMLER, EKRANA FAZLA MARUZ KALMAKTAN OLABİLİYOR”

 

Seminerde, 7 yaşa kadar olan sürenin altın yaş olduğuna vurgu yapan Tanışık, “7 yaşa kadar olan dönem, çocukların sosyal gelişimi ve bilişsel gelişim alanlarında birçok davranış kalıplarının oturduğu kritik bir dönemdir. Bu kritik dönem ve altın çağda, ebeveynler olarak mümkün olduğunca onların bu yolculuğunu gelişimsel alanlarına teşvik edecek oyunlarla rehberlik etmemiz gerekiyor” dedi.

Seminerde; dil ve konuşma, obezite, uyku sorunlarının yanı sıra şiddet eğilimi ve sosyalleşmede ciddi problemler yaşandığını başlıklar halinde tek tek açıklayan Tanışık, “Günümüz çocuklarında okullarda yaşanan uyum problemi, sosyal hayatta yaşanan temel uyum problemleri, ekrana fazla maruz kalmaktan ortaya çıkabiliyor. Çocukların normal gelişim evrelerini tamamlamakta zorlanmaları; fazla ekran kullanımı ile birlikte tüm bu süreçte çocuklarda duygusal etkiler yarattığı gibi, onların fizyolojik yapılarında bozulmalara yol açarak ‘dijital demans’ kavramını doğurmaktadır” şeklinde konuştu. 

Ekran kullanımının kısıtlanması amacı ile tercih edilecek olan etkinlik ve aktiviteler konusunda da ebeveynlere öneriler veren Tanışık, “Çocuklarımızın geleceğine ışık tutmak için geç değildir. Bugün alacağımız kararlarla ve onlara oluşturacağımız rutinlerle, ‘daha sağlıklı bireyleri’ ekrandan uzak tutarak yetiştirebiliriz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)