“Zorlu bir sürece girdik” | Güney Gazetesi Mersin

“Zorlu bir sürece girdik”

Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, 2024 yılının sonuna doğru yaklaşırken, gündemdeki bazı konuların hız kesmeden önemini sürdürdüğünü hem küresel hem de yerel gelişmelerin ülkemiz ekonomisi üzerinde zorlayıcı etkiler oluşturmaya devam etiğini söyledi.

“Zorlu bir sürece girdik”


Meclis Başkanı Kaya, Kasım Ayı Meclis Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamasında, “Tabir yerindeyse ekonomik anlamda da zorlu bir kış mevsimine giriyoruz. Küresel ekonomideki yavaşlama, Türkiye’nin dış ticaret ve finansman olanaklarını kısıtlamaya devam ederken iç piyasada enflasyon ihracatçı için de stabil döviz kuru maliyet baskılarını her geçen gün artırıyor ve enflasyonla mücadele ekonomi gündeminin merkezinde olmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra hepimizin yakından takip ettiği üzere küresel ticaret savaşlarının ve jeopolitik gerilimlerin derinleşmesi, ihracat performansımıza yansıyor” dedi.

TÜİK’in meyve ve sebze fiyatlarında artış olacağını da değerlendiren Borsa Meclis Başkanı Kaya “TUİK, 2024 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyvelerde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngördü. Bizlerin bu noktada Tarsus’un katma değerine önem vermemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Tarsus’un üretime katkısını da açıklayan Kaya “Mersin İlinde meyve veren ağaçta greyfurt, limon, portakal, mandalina, şeftali, nektarin, erik ve nar ağaç toplamı 20 milyon 500 bin adet olup, yüzde 40’ı olan 8 milyon adeti Tarsus’ta bulunmaktadır. Diğer bir deyişle 2 milyon ton olan üretimin yüzde 40’ı yani 800 bin tonu Tarsus ta üretiliyor. Mersin İlinde meyve veren ağaçta; greyfurt, limon, portakal, mandalina ağaç toplamı 10 milyon adet olup, yüzde 38’i olan 3,8 milyon adeti Tarsus’ta bulunmaktadır. Diğer bir deyişle 1,6 milyon ton olan üretimin yüzde 41’i yani 650 bin tonu Tarsus ta üretilmektedir. Mersin İlinde meyve veren ağaçta; nar ağaç toplamı 1,9 milyon adet olup, yüzde 72’si olan 1,36 milyon adeti Tarsus’ta bulunuyor. Diğer bir deyişle 105 bin ton olan üretimin yüzde 71’i yani 75 bin tonu Tarsus ta üretiliyor. Bu üretim miktarları ile bölgeye olan katkımızı çok iyi değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)