Sahte döviz fırsatçılığı meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Sahte döviz fırsatçılığı meclis gündeminde

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, sahte 50 ve 100 dolar banknotlarının piyasada dolaştığı, piyasadaki panik havasından istifade eden döviz bürolarının “komisyon” fırsatçılığı yaptığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.

Sahte döviz fırsatçılığı meclis gündeminde


 

 

İLKAY ADALIOĞU

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Son dönemde basında yer alan haberlerde, sahte dolar krizinin döviz bürolarındaki komisyon uygulamalarını artırdığı ve vatandaşların mağduriyetine yol açtığı ifade edilmektedir. Döviz bürolarının 50 ve 100 dolarlık banknotları bozdurmak için yüksek oranlarda komisyon talep etmesi, fırsatçılık iddialarını gündeme getirmiştir. Ayrıca, sahte dolarların ülkeye nasıl girdiği ve hangi illerde yoğunlaştığı konusunda kamuoyunda çeşitli sorular bulunmaktadır” dedi.

 

“DÖVİZ BÜROLARININ YETKİSİ VAR MI?”

 

“Türkiye genelinde döviz bürolarının sahte para riski nedeniyle komisyon uygulaması yapmasının yasal dayanağı var mıdır? Varsa hangi mevzuata dayanmaktadır?” diye soran Gülcan Kış, “Döviz bürolarının talep ettiği komisyon oranlarının üst sınırını belirleyen bir düzenleme bulunmakta mıdır? Bu düzenlemelerin etkin bir şekilde denetlenmesi sağlanmakta mıdır?” sorusuna da yanıt istedi.

 

“SAHTE DÖVİZ ÜLKEYE NASIL GİRİYOR?”

 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“İstanbul ve diğer illerde sahte dolar krizinin çözümüne yönelik ne gibi adımlar atılmaktadır? Sahte para ile mücadele için döviz bürolarına yönelik özel bir denetim veya düzenleme planlanmakta mıdır?

Vatandaşların ve esnafın döviz işlemlerinde mağduriyet yaşamaması için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan ya da alınması planlanan önlemler nelerdir?

Döviz bürolarının talep ettiği yüksek komisyon oranlarının fırsatçılık yaratması nedeniyle mağdur olan vatandaşlar için bir şikâyet ve çözüm mekanizması mevcut mudur?

Bakanlığınıza, döviz bürolarının sahte dolar gerekçesiyle komisyon talep etmesi veya 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmemesi hususunda son bir yıl içerisinde kaç adet şikâyet ulaşmıştır? Bu şikâyetler üzerine hangi işlemler gerçekleştirilmiştir?

Son bir yıl içerisinde Türkiye genelinde ele geçirilen sahte döviz miktarı nedir? Bu sahte dövizlerin illere göre dağılımı nasıldır?

Ele geçirilen sahte dövizlerin ülkemize giriş yolları nelerdir? Bu sahte paraların yurt içi mi yoksa yurt dışı kaynaklı mı olduğu tespit edilmiştir?

Sahte dövizlerin tespiti ve dolaşıma girmesinin önlenmesi amacıyla Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir? Bu kapsamda döviz büroları ve bankalara yönelik denetim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmakta mıdır?

Vatandaşlarımızın sahte döviz mağduriyetini önlemek amacıyla Bakanlığınızca yürütülen bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetleri nelerdir?”