Esnaf 7200’ü bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf 7200’ü bekliyor

Mersin Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Turan, esnafın içinde bulunduğu ekonomik sorunlara dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce esnafa verdiği Bağ-Kur-SSK prim eşitliği sözünü hatırlatan Turan, “Bağ-Kur’lu esnaf emekli olabilmek için prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200’e düşürülmesini bekliyor. Türkiye’yi ayakta tutan, sattığı üründen vergisini peşin ödeyen, kâr marjı günden güne azalan esnaf maalesef unutuldu” dedi.

Esnaf 7200’ü bekliyor


ELVAN PEHLİVAN

Mersin Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Turan, küçük esnafın sorunlarını dile getirdi. Turan, EYT hakkından faydalanamayan esnafın emekli olabilmek için prim gün sayısının 7200’e düşürülmesi talebini hatırlattı.

 

“ESNAFIN GÖZÜ CUMHURBAŞKANINDAN GELECEK MÜJEDEDE”

 

Esnafın sorununun Türkiye’nin sorunu olduğunu söyleyen Turan, “Burada söz verilen yine üvey evlat muamelesi gören, Türkiye’yi ayakta tutan, sattığı üründen vergisini peşin ödeyen, kâr marjı günden güne azalan esnaf maalesef unutuldu. Yanımda çalışan elemanlar emekli oldular ben emekli olamadım, 7200 çıkarsa oluyorum. Ben de aynı zamanda bir EYT’liyim.

Artık insanların emekli olup kenara çekilme imkanları da yok. Şuan çalışan emekli sayısı 2 milyonu aştı. Adam 15-20 yıl önce emekli olmuş, yeniden çalışma hayatına başlamak zorunda kalmış. Çünkü aldığı 12 bin 500 lira para zaten kiraya bile yetmiyor, pazar ve mutfak harcamasına yetmiyor, emekli zor durumda. Tabi devletimiz de zor durumda. Deprem, pandemi yaşadık. Ama insanların gözü Cumhurbaşkanından gelecek 7 bin 200 prim gün sayısıyla ilgili müjdede” dedi.

 

“OKUL KANTİNLERİ DAHİ POS CİHAZI BULUNDURMAK ZORUNDA”

 

Bakkal tabir edilen esnafın birçok sorunla yüz yüzde kaldığından söz eden Turan, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız zorunluluk getirdi. Şu an Türkiye’deki esnafın tamamı işlem yapmasa da köyde de olsa pos cihazı bulundurmak zorunda. Okul kantinlerinde dahi şimdi pos cihazı var. Düşünün ki ilkokul işletiyorsunuz ve çocukların kredi kartı kullanma gibi bir şansları zaten yok, çünkü en büyüğü 11-12 yaşında çocuklar. Bu kez ne oluyor, işletmelere işlemsizlik ücreti yansıyor, aylık pos ücreti yansıyor” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM VATANDAŞTAN KOMİSYON ALMAMIZ YASAK AMA FİRMALARIN BİZDEN KOMİSYON ALMASI SERBEST”

 

Tütün ürünlerinde kredi kartı ile satış yaparken esnafın kar marjının düştüğünü belirten Turan, tütün firmalarının esnafa kredi kartı ile ya ürün vermediğini ya da verdiği üründen komisyon aldığını dile getirdi.

Bu durumun esnafı mağdur ettiğini vurgulayan Turan, şu şekilde konuştu:

“Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ‘Kredi kartı seçeneği sunmayan esnafa ceza yazarım, yaptırımlar yaparım’ dedi. Biz de kabul ettik, işletmelerimizde pos cihazı var.  Tütün ürünlerinden zarar etmemize rağmen. Ama bunun yanında tütün ürünü satan firmalar kesinlikle kredi kartı ile satış yapmayacağını söylüyor. Bize mal alırken ne kart çekiyorlar ne de vadeli veriyorlar. Geliyorlar parasını önceden alıyorlar, EFT’sini, havalesini yapıyorlar, öyle ürünü bırakıyorlar, kredi kartı seçeneği sunmuyorlar. Diğer bir firmada kredi kartı seçeneği var.

Maliye Bakanımız Şimşek dedi ki ‘Kredi kartından fark alan esnafa ceza yazarım’ dedi. Ama bu firmalar bizim esnafımızdan kredi kartı seçeneğinde yüzde 1-1,5-2 civarında komisyon alıyor. Buna da komisyon demiyor. ‘Ben kredi kartı ile satarsam karını düşürüyorum’ diyor. 4,5 olan kâr marjımızı yüzde 1,5-2 civarında daha düşürüyor. Nakit alırsak yüzde 4,5 kar oranıyla bize tütün ürünü sattırıyorlar. İşin özeti şu; bizim vatandaştan komisyon almamız suç, yasak ama firmaların bizden komisyon alması serbest. Bizim vatandaşa kredi kartı bulundurma zorunluluğumuz var ama firmalar bizden kredi kartı çekmeyebiliyorlar. İl Ticaret Müdürlüğü’nden rica ediyoruz bu konuya el atsınlar. Biz komisyon almıyoruz firmalar da bizden komisyon almasınlar. Ürünü alırken komisyon ödüyoruz satarken komisyonsuz satmak zorundayız, bu kez hiç karlılığımız kalmıyor.”