ABİDİN YAĞMUR
Mersin’in Silifke ilçesindeki Tisan koyunun batı kısmının 2023 yılında imara açılması ve bir inşaat şirketine verilen ruhsatlar TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından mahkemeye taşındı.
Söz konusu davalar devam ederken Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Tisan koyundaki yapılaşma yoğunluğuyla ilgili endişelerini paylaştı.
Silifke Belediyesi tarafından 2023 yılı Mart ayında toplam 180 bin metrekare inşaat alanına sahip 139 konut ve 20 bin metrekare inşaat alanına sahip bir otel projesi için yapı ruhsatı verildiğini hatırlatan Sinan Can, bu işleme karşı TMMOB tarafından idari mahkemede dava açıldığını kaydetti.
1150 KONUTLUK PROJEYE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERİLDİ
Can, “Bu süreçte, ruhsatlara açılan davaya ek olarak, ruhsata esas planlara ilişkin de müdahil olunan dava süreci devam etmektedir. Proje ile ilgili, 285 adet blok, 1150 adet konut ve 7 adet dükkândan oluşacak konut projesi için 7 Mart 2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verilmiştir. Daha sonra ÇED alanında kurulacak olan rezidans bloğundan vazgeçilmiş ve rezidans bloğu yerine otel kurulması planlanmıştır. Bu kapsamda ÇED alanı aynı kalacak şekilde revize edilip proje değişikliğine gidilmiş, yine ÇED Gerekli Değildir kararı alınmıştır” dedi.
“SON DERECE ENDİŞELİYİZ”
Tisan koyunun ve Tisan yarımadasının Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi olarak da bilinen Bern Sözleşmesi uyarınca “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları” olarak koruma altında olduğuna değinen Sinan Can, “İnşaat sektörü kaynaklı oluşabilecek birçok çevre sorunu yaşanmakla birlikte atık yönetimi en temel unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan en önemlileri arasında temel kazı ve alan çalışmaları sonrasında ortaya çıkan hafriyat atığı olduğu bilinmektedir İlgili Projenin ÇED süreci kapsamında yayınlanan raporda atık yönetimine dair temel bilgiler ve verilen taahhütler yer almaktadır. Tisan ve çevresinde süren inşaat çalışmalarında çevre ve atık yönetimine dair süreç nasıl işlemediğine dair gerek bölge halkı gerekse bizler son derece endişeli olduğumuzu ve bazı sorulara cevap aradığımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. İnşaat aşaması sırasında ortaya çıkan atık miktarının ne kadarının temel kazı çalışmaları sırasında, ne kadarının bitkisel toprağın hafriyat sırasında meydana geldiği ve toplam hafriyat miktarı olan 504 milyon 560 bin 625 tonun ne kadarının Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği döküm alanlarına gönderilerek düzenli olarak bertaraf edildiği ve aynı zamanda gelişi güzel çevre alanlara dökülen hafriyat atığının olup olmadığı soruları önem kazanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“KAMUSAL DENETİM ARTIRILMALI”
İnşaat aşamasında herhangi bir dolgu işleminin olup olmadığı sorusunu da gündeme getiren Can, “Kamusal denetimlerin arttırılması ve bölgenin koruma altına alınması zaruridir. Unutulmamalıdır ki Yeşilovacık, Tisan ve yakın çevresi Çevre Koruma Bölgesi olup Akdeniz Fokunun yaşam bölgelerinin karşı karşıya olduğu tehditler ve bölgede yaşanabilecek muhtemel çevre tahribatları önlenmesi güç sorunları da beraberinde getirecektir. Bölge halkı ve Mersinliler yaşanılan çevre sorunları hakkında yoğun tepki içerisinde olup Tisan ve çevresinde kamusal denetimlerin arttırılmasını, gerçekleşen yapılaşmanın bir an önce durdurulmasını, bölgenin rehabilitasyonun sağlanmasını ve korunacak doğal alanda yaşanabilecek çevre sorunları ve ekolojik kayıplarının bir an önce önüne geçilmesi gerekliliğini talep etmektedirler” ifadelerini kullandı.