Sağlıkçılar 5 gün daha iş bırakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Sağlıkçılar 5 gün daha iş bırakıyor

Performans kriterlerine dayalı yeni yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen aile hekimleri, 6-10 Ocak günleri arasında üçüncü kez iş bırakacak.  

Sağlıkçılar 5 gün daha iş bırakıyor


İLKAY ADALIOĞLU


Aile hekimleri, “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri yönetmelik değişikliğinde Sağlık Bakanlığı’nın geri adım atmaması üzerine üçüncü kez greve çıkıyor. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan sağlık emekçileri 6-10 Ocak’ta beş günlüğüne iş bırakacaklarını açıkladı. Aile hekimleri daha önce 5-7 Kasım’da üç gün, 2-6 Aralık tarihlerinde beş gün iş bıraktı.

İkinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki hekim ve sağlık çalışanları da dayanışma, meslek onuru ve halk sağlığı için 8 Ocak’ta grevde olacak. Grev kararını duyuran ve Sağlık Bakanlığı’na seslenen hekimler “Haklıyız, kararlıyız: birinci basamakta yaşanan sorunlar çözülene kadar eylemlerimiz devam edecek” şeklinde paylaşım yaptı.

 

AİLE HEKİMLERİ NE İSTİYOR?

 

Grev kararıyla ilgili açıklama yapan Mersin Tabip Odası, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini belirtti. Sağlık emekçileri şu taleplerin karşılanmasını bekliyor:

“Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”