Sağlıkçılar grevde | Güney Gazetesi Mersin

Sağlıkçılar grevde

Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi talebiyle daha önce kasım ve aralık aylarında iş bırakan Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları iş bırakma eylemlerinin üçüncüsünü başlattı. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Sağlıkçılar grevde


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, 5 gün sürecek olan iş bırakma eylemlerinin ilk gününde Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, “Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” dedi.

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin geri çekilmemesi halinde iş bırakma eylemlerini sürdüreceklerinin altını çizen Karakoyun, yönetmeliğin meslek onurunu ayaklar altına alacak maddeler içerdiğinden söz etti.

Taleplerinin halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti alabilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Karakoyun, şu şekilde konuştu:

“Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve   sağlık emekçilerine   emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”


  Sağlıkçılar grevde