Sağlıkçılar taleplerini haykırdı | Güney Gazetesi Mersin

Sağlıkçılar taleplerini haykırdı

Mersin Sağlık Örgütleri Platformu, aile hekimlerinin iş bırakma eyleminin üçüncü gününde Mersin Şehir Hastanesi poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı.

Sağlıkçılar taleplerini haykırdı


İLKAY ADALIOĞLU


Basın açıklaması öncesinde platform bileşenleri “Sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için” taleplerin, anlatan broşürleri vatandaşlara dağıtarak grev hakkında bilgi verdi.

Platform adına ilk sözü Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Mersin Temsilcisi Meryem Demirkol aldı.

Ortak basın açıklaması metnini de Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. İzzet Çalış okudu. Çalış, “Bizler, emek ve meslek örgütlerimizin çağrısıyla, sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek için bir aradayız. Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağının bilinmesini istiyoruz” dedi.

Aile sağlığı merkezleri yönetmeliğinin geri çekilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yapan Mersin Aile Hekimleri Derneğinin bildirisinde ise şu ifadelere yer verildi:

 

AİLE HEKİMLERİ NE İSTİYOR?

 

“Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve   sağlık emekçilerine   emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”