ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ekonomi Platformu üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi.,
Siyasetçi sivil toplum ilişkilerinde Mersin’in Türkiye’ye örnek olabilecek bir şehir olduğuna işaret eden Başkan Seçer, “6 yıllık belediye başkanlığım dönemde Mersin halkı, ekonomi aktörleri, tüm alanlardaki aktörler bizimle iletişim kurmada üzerine düşeni yapmıştır. Bizim görev ve sorumluluk alanımızda çok önemli katkılarınız oldu. Bir belediye başkanı olarak 6 yıldır kenti sizlerle yönettiğimi, ortada bir başarı varsa sizlerden edindiğimiz bilgiler ışığında attığımız adımlar neticesinde bu başarının geldiğini çok net görüyorum” dedi.
“BOLU FACİASI VE SONRASINDAKİ TARTIŞMALAR HEPİMİZİ ÜZDÜ”
Bolu Kartalkaya’da meydana gelen 78 yurttaşımızı kaybettiğimiz otel yangını faciasını değerlendiren Başkan Seçer, “Elim bir olayla karşı karşıya kaldık. Üzülerek ifade edeyim iktidar ile yerel yönetim arasında bir yarışa döndü. Sen hatalısın, ben hatalıyım... Bunlar ülkemizde görmek istemediğimiz tablolar. Bunu bir belediye başkanı olarak, anamuhalefet partisinin belediye başkanı olarak söylüyorum. 78 can ve çok çok üzücü bir ölüm. Düşündükçe insanın tüylerini diken diken ediyor” dedi.
“ANLI ŞANLI İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ SIKINTILI”
Mersin Büyükşehir Belediyesininin, il idari sınırları içinde hizmet verdiğini kaydeden Başkan Seçer, “İtfaiye teşkilatı kimde? Mersin Büyükşehir Belediyesinde. Yetkimiz var, sorumluluğumuz var. Net. Her aşamasında yetkimiz var, sorumluluğumuz var. Nedir bu? Otel yapıldı, hayırlı olsun. İnşaat yapılırken inşaat ruhsatı alınır ilçe belediyesinden. Orada bir de yangın söndürme projesi vardır. İsterlerse bizim itfaiyemize müracaat ederler biz onlara yeterlilik belgesi veririz. Eğer istemezlerse, inşaatı düzenleyen kurumun kararına bağlı. Ruhsatı düzenleyen kurum neresi? Örneğin Yenişehir Belediyesi. İtfaiye teşkilatı var mı? Yok. İnceler, der ki yeterlidir. Biz şöyle yaptık. 2020’den sonra bu konuya el attık. Daha o tarihte. Baktık ki ciddi bir eksiklik var. Yeni yapılan binalarda, denetimde, ruhsat aşamasından uygulamasına kadar. Telefonlarımız mütemadiyen çalmaya başladı. Hepsi yönetmeliğe aykırı yapılmış. Bizimkiler gidiyor tutanak tutuyor. Bir yaptırımımız yok. Sıkıntı orada. Birçok anlı şanlı inşaat şirketlerinin yangım söndürme sistemleri sıkıntılı. Biz o insanlarla karşı karşıya kalmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
“İLÇE BELEDİYELERİ HEM İNŞAAT RUHSATI VERİRKEN HEM YAPI KULLANMA İZNİ VERİRKEN YANGIN SÖNDÜRME PROJESİNİ İTFAİYEYE GÖNDERMELİ”
Yenİ yapılacak binalarda yangın söndürme sistemlerinde disiplinin sağlanması amacıyla ilçe belediyelerine yazı yazdıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bakın zorunluluğumuz yok. Hepsine yazı yazdık. 13 ilçemizden 2020’den bu yana o projeler bize gönderiliyor. İlk yangın söndürme projeleri, inşaat ruhsatı aşamasında. Biz bunu onaylıyoruz. İnşaat başlıyor. Denetim firmaları var, ruhsatı düzenleyen kurumlar var, onlar denetliyorlar. Bir yazı daha yazdık, dedik ki yapı kullanma izni verirken de lütfen bu projenin uygulanıp uygulanmadığının onayını bizden alın. İsmini vermeyim maalesef 13 belediyeden 2’si bunu harfiyen uyguluyor, diğerleri bunu dikkate almadan yapı kullanma izinlerini veriyor. Biz bu olaydan sonra bir düzenleme yaptık, pazartesiden itibaren denetimlere başlayacağız, eksik gördüklerimizi ilgili kuruma yazarız. Düzeltmek onun işi. Bizim bir sorumluluğumuz yok. Mersinliler olarak müsterih olun. İlçe belediyelerini yapı kullanma izni verilmesi aşamında yangın söndürme sistemleri için bizden onay almaları için baskılayacağız” dedi.
“BOLU BELEDİYESİNİN SORUMLULUĞU YOK”
Başkan Seçer, mevcut yönetmelikler ışığında Bolu faciasını değerlendirirken de “Bolu’daki olayda tarafsız konuşuyorum, Bolu il belediyesinin hiçbir sorumluluğu yok. Sıfır. Yetkisi var, sorumluluğu yok. Türkiye’de sorun yeterli mevzuaat var, uygulamaya gelince büyük sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
“YATIRIM PROGRAMINA ALINMAZSA, OTOBÜS İÇİN HİBE EDİLEN 7 MİLYON AVRO GERİ GİDEBİLİR”
Cumhurbaşkanliği Yatırım Programında 4 milyar liralık MESKİ yatırımlarının ve 38 milyar liraık metro projesinin alındığını kaydeden Başkan Seçer, “Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz kuru riski taşıyan büyük projelerde sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi için değil tüm büyük projeler konusunda ince eleyip sık dokuduklarını söyledi. Metro projesi bekletebilirim ama en azından tramvay projelerimize destek verin, yatırım programına alınmasını sağlayın dedim. Kredi sözünü de EBRD ve AB’den aldık. 50’şer milyon kredi sözü aldık. Ama yatırım programına alınmamış. Daha vahim bir şey söyleyim, biz 272 otobüsün 110’unu EBRD’den bir kısmını hibe ile aldık. Bize dediler ki size 19 milyonluk bir kredi yapalım. Bunun 7 milyonu hibe edelim. 2 milyonu siz verin. 10 milyonunu da kredi verelim. Elektrikli 25 otobüse denk geliyor. 34 şarz istasyonu da bu projenin içinde. 17 otobüs de Avrupa Birliğinden Çevre Bakanlığı üzerinden alınacak. Toplam 42 otobüs. 2026 sonuna kadar filomuza katacağız. Ama bu da yatırım programına alınmamış. Bu işi çözmemiz lazım yoksa 7 milyon avro hibe geri gidecek. Şubat’a kadar ihalesini bitiremezsek 7 milyon avroluk hibemiz geri gidecek” diye konuştu.