Mersin, Suriye’nin yeniden imarında rol alabilecek mi? | Güney Gazetesi Mersin

Mersin, Suriye’nin yeniden imarında rol alabilecek mi?

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Suriye’nin tüm elektriği Antakya üzerinden Türkiye’den verilecek. Bu nedenle Türkiye ve Suriye’nin bağı hiçbir zaman kesilmeden devam edecek.  Bizler de önümüzdeki hafta orada ve burada yatırım yapan bazı Suriyeli firmalarla bir araya gelip sanayicilerle nasıl bir yol haritası çizeceğimizi planlayacağız” dedi.

Mersin, Suriye’nin yeniden imarında rol alabilecek mi?


İLKAY ADALIOĞLU
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, TRT Çukurova Radyosu’nda Bölge Gündemi Programında Cem Kurtçu’nun sorularını yanıtladı.

Suriye’deki yeni dönemi değerlendiren Çakır, “Suriye’de yeniden yapılanma olacak. Belirtmek isterim ki hiçbir şey kaçmış değil. Herkeste Suriye’de bir şeyleri kaçırıyor muyuz korkusu var. Antakya’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında bölge Odalarıyla bir toplantı yaptık. Neler yapabileceğimizi konuştuk.  Bölgede güvenlikle ilgili sorun devam ediyor. Bu konuda bakanlıklar düzeyinde görüşmeler sürüyor. Önce bu sorun çözülmeli ardından altyapıların nasıl oluşturulabileceğinin yol haritası çizilecek. 400 milyar doların üzerinde yapılanma olacak. Bir fon kurulacak. IMF, Körfez ülkeleri, IBRD’nin desteklediği fonla işletme ve altyapı yatırımı olacak. Avantajımız Suriyeli misafirimiz çoktu ve onların hem geri dönüşü var hem onlarla Türkçe konuşma, kültürümüzü öğrenme yanında kardeşlik bağlarımız oluştu. Bu durum bizim açımızdan da onlar açısından da bir bağ. Beraberliğimizi sağlayıp ticaretimizi sürdürebileceğimiz bir ortam oluşturacak” dedi.

 

“MOBİLYA, KIYAFET VE AYAKKABI İSTİYORLAR”

 

Suriye’deki yeni rejimin Türkiye’den gelen mallar için gümrük vergilerini artırmasını da değerlendiren Çakır, “Suriye kamudan gelirlerinin yüzde 70, milli gelirinin yüzde 60’ını kaybetti. Tek gelir kaynağı gümrük vergileri. Mecburen artırdılar. Türkiye’ye karşı bir durum değil. Gelir elde etmek içindi. Bakanlıklar görüşüp ciddi oranda bu vergileri düşüldü. Daha da çözülecek.  Suriye’de şu anda elektrik yok. Günde 2-3 saat elektrik veriliyor. Ne istediklerini sorduğumuzda ucuz mobilya kıyafet, gıda ve ayakkabı istiyorlar. Oraya beyaz eşya götürseniz de elektrik olmadığından fonksiyonu yok. Daha sonra buraya çimento, hazır beton, beyaz eşya gidebilecek. Yavaş yavaş düzene girecek. Suriye’nin tüm elektriği Antakya üzerinden Türkiye’den verilecek. Bu nedenle Türkiye ve Suriye’nin bağı hiçbir zaman kesilmeden devam edecek.  Bizler de önümüzdeki hafta orada ve burada yatırım yapan bazı Suriyeli firmalarla bir araya gelip sanayicilerle nasıl bir yol haritası çizeceğimizi planlayacağız. Türkiye’nin avantajı da büyük bir sanayi devi olmamız. Sanayi olarak daha avantajlı durumdayız. Mersin firmaları olarak da Türkiye olarak da Suriye’de taşeron olmadan başrolü oynamalıyız” ifadelerini kullandı.