ELVAN PEHLİVAN
Mersin’de ekmekten sonra simide de zam geldi. 12 liraya satılan simit ve poğaça 15 liraya yükselirken simit ve poğaçanın gramajı ise 90 gramdan 100 grama çıkarıldı.
EKMEĞE YÜZDE 25 ZAM
Mersin’de geçtiğimiz hafta 200 gram somun ekmek ve 200 gram pide ekmeğin fiyatı yüzde 25 zamla birlikte 10 liradan 12.50 liraya yükseldi.
Bu zamdan bir hafta sonra simit ve poğaça türü ürünlere de zam geldi. Yeni zam kararının ardından en düşük simit ve poğaça fiyatı 15 lira oldu. Bu ürünleri daha yüksek fiyatlardan satan kurumlar da var ancak esnaf odalarının belirlediği en düşük satış fiyatı 15 lira oldu.
Mersin’de kahvehane ve çay ocaklarında en düşük çay fiyatı 15 lira. Bir emekçi sabah kahvaltısını sadece bir çay ve bir simitle geçiştirse bile ayda 900 lira ödemek zorunda.
HER GÜN 3 ÖĞÜN SİMİT YENSE BİLE 10 BİN 800 TL TUTUYOR
Asgari ücret üzerinden hesapladığımızda bir asgari ücretli maaşıyla 1842 simit alabiliyordu. Son zammın ardından bir asgari ücret tutarıyla 1473 adet simit alınabiliyor.
Çay ve simidin 30 lira olduğunu düşündüğümüzde asgari ücretli bir tam maaşıyla 736 porsiyon çay-simit alabiliyor.
4 kişilik bir asgari ücretli ailenin tüm bireylerinin günde 3 öğün birer simit ve birer çay içerek beslendiği varsayıldığında 10 bin 800 lira harcaması gerekiyor.
Simit ve poğaça fiyatlarındaki artış, öğrencilerin okul harçlıklarının tabanını da yükselti. Bir öğrenci, haftanın 5 günü okulda sadece bir simit yese, su ya da başka bir içecek almasa bile haftada en az 75 lira harçlık alması gerekiyor. Öğrenci her gün bir küçük şişe su alıp simide katık ederse de haftalık en az 125 lira alması gerekiyor. Öğrencinin dolmuş parası da eklediğinde ailesinden alması gereken günlük harçlığın 55 liranın altında olmaması gerekiyor. Eğer bu rakamın altında olursa öğrenci ya simit alamıyor ya da su alamıyor.