İklim çalıştayında riskler ele alındı | Güney Gazetesi Mersin

İklim çalıştayında riskler ele alındı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve MedCitises (Akdeniz Kentler Birliği) iş birliğinde 2023 yılında hibe almaya hak kazandığı “İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç” projesi kapsamında “İklim Değişikliği Eylem Planı 2. Paydaş Çalıştayı” gerçekleştirildi. İklim değişikliği risk analizinin ikinci aşaması olan çalıştayın ilk günü, açılış konuşmalarının ardından 4 oturumda tamamlandı.

İklim çalıştayında riskler ele alındı


Yuvarlak masa etrafında gerçekleştirilen toplantıda ‘Binalar, Altyapı ve Halk Sağlığı’, ‘Ulaşım’, ‘Katı Atıklar ve Atık Suların Yönetimi’ ve son olarak ‘Sanayi ve Enerji’ başlıkları ele alındı. Toplantıya; Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililer, ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra,  meslek odalarından, il müdürlüklerinden, STK ve kent üniversitelerinden temsilciler katıldı.

İklim değişikliği sorununa karşı iş birliği içinde hareket etmeyi ve çözüm önerileri bulmayı amaçlayan çalıştayda; kamu ve özel kurumların ortak hareket etmesi vurgusu yapılırken, çözüm önerilerine uygun eylem planı oluşturulması ve izlenmesi gereken yol haritası üzerinde duruldu. Katılımcılar; çevresel risklerin azaltılması, sürdürülebilir şehir planlaması, doğa dostu yeşil enerji kaynak kullanımının artırılması, bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yaygınlaştırılması hakkında izleyecekleri bir dizi stratejik hedef belirledi.

 

 “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KAPASİTEMİZİ ARTIRMAYI HEDEFLEDİK”

 

Çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, projenin toplam 18 aylık bir süreci kapsadığını anlatarak, “Hepimiz iklim değişikliğini durdurma şansımız olmadığını biliyoruz, ama iklim değişikliğine uyum sağlamamız ve iklim değişikliğinin getireceği olumsuzluklara karşı direnç kazanmamız gerektiğinin farkındayız. Dolayısıyla biz bu proje ile iklim değişikliğine uyum kapasitemizi artırmayı hedefledik. Yerel paydaşların bu sürece aktif olarak katılımını çok önemsiyoruz. Bu çalıştayımızın da temelini aslında bu oluşturuyor. ‘Yerel paydaşların görüşlerini almak, neler yapıyorlar, sıkıntıları ve çözüm önerileri neler?’ bunları birlikte tartışmak, konuşmak ve bu çözüm önerilerini masaya yatırmak istiyoruz. İklim risklerine karşı farklı çözüm önerilerini, sizlerden gelecek görüşler çerçevesinde değerlendirmek istiyoruz” dedi. Dr. Halisdemir konuşmasının devamında, projenin hedefleri ve şimdiye kadar projede alınan yol hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.

 

 “İKLİMLE İLGİLİ ADAPTASYON VE DİĞER ÇALIŞMALARIN BİRBİRİNE ENTEGRE OLMASI GEREKİYOR”        

 

Çalıştayı çok faydalı bulduğunu dile getiren TEMA Vakfı Akdeniz İlçe Sorumlusu Avukat Melisa Doğan, “Çalıştayda, farklı meslek grupları ve alanlardan insanlar vardı ve fikir alışverişinde bulunduk. Ortaya güzel düşünceler ve fikirler çıktı. İklimle ilgili adaptasyon ve diğer çalışmaların birbirine entegre olması gerekiyor. Belediyeler ve bakanlıkların bu çalışmalara dahil olması lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlarla birlikte yaptığı bu gibi çalıştaylarla, toplumun farkındalığını artırabiliyoruz. Gerekli önlemlerin alınması için, toplumun da bilinçlenmesi gerekiyor. Bu konuda diğer STK’ların da desteklerini göstermesi güzel bir şey” diye konuştu. (GÜNEY)