Lojistik kenti Mersin 10’uncu kez Lojistik ve Taşımacılık Fuarı’na ev sahipliği yapıyor. 17 – 19 Nisan günleri arasında düzenlenen fuar, lojistik sektörünün tüm paydaşlarını tek çatı altında buluşturdu. Fuarın açılışında kentin sektördeki önemine değinilip beklenen yatırımlar hatırlatılarak Lojistik Köy ve Ana Konteyner Liman yatırımları konusundaki talebin devam ettiği vurgulandı.
10. CNR Lojistik ve Taşımacılık Fuarı kapılarını araladı. Fuarın açılışına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge’nin yanı sıra Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Bilgehan Engin ve sivil toplum kurumuşu başkanları da katıldı. Turkish Cargo, Koluman, Volvo Trucks gibi sektörün öncü markalarının yer aldığı fuar kapsamında ilk kez fuarla eş zamanlı olarak CNR Lojistik Zirvesi de düzenlenecek. Lojistikte dijitalleşme, yeşil lojistik ve sürdürülebilirlik, yeni yatırımlar ve lojistik merkezler, bölgesel kalkınma ve dış ticarette lojistik gücü gibi başlıkların ele alınacağı oturumlarla sektöre yön verilecek.
Fuar açılışında Mersin’in lojistik tarihi hakkında bilgiler aktaran MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, kentin bu sektördeki üstünlüğünü nasıl elde ettiğini özetledi. Mersin’in lojistik gücünün yalnız kent için değil Türkiye ve bölge için önemine değinen Bucuge, ilk olarak Suriye’yi ele aldı. Suriye’nin Tartus Limanı’nın önemine dikkat çekerek, bu bölgedeki limanlarla işbirliğini artırmanın bölge ticaret ve lojistiğinin güçlendirilmesine sunacağı katkılara değindi.
Mersin’in kara, deniz ve demiryolu taşımasındaki üstünlüğüne değinerek havayolu taşımasının da benzer bir güce kavuşmasını beklediklerini belirten Bucuge, “Mevcut durumda havayolu lojistiği yolcu taşımasında yurtdışına direkt uçuş sayısı 80-90 arasında. Bu rakam İzmir’de 187, Antalya’da 389 direkt uçuş. Biz de Mersin’deki tarımdan turizme sanayiden lojistiğe tüm sektörlerimizi güçlendirmek istiyorsak direkt uçuş sayılarımızı artırmalıyız. Hava kargoyu güçlendirmeliyiz” dedi.
LOJİSTİK KÖY VURGUSU
Mersin’in lojistiğin başkenti olarak anılmasına rağmen halen ‘Lojistik Köy’e sahip olmadığını da hatırlatan Bucuge, “Bir diğer talebimiz lojistik köy kurulması. Kentimiz lojistik lisesiyle, fakültesiyle, sektörel altyapısıyla, yetişmiş personeliyle, depolarıyla, gümrük sektöründeki üstünlüğüyle buna hazır” ifadelerini kullandı.
Kentin lojistik köy yanında Ana Konteyner Limanı’nda da ısrarcı olduğunu belirten Bucuge, bu yatırımların da tamamlanmasıyla yalnız Mersin değil Türkiye’nin kazanacağını sözlerine ekledi.
“MERSİN’İ KÜRESEL BİR LOJİSTİK MERKEZE DÖNÜŞTÜRMEK TÜRKİYE’Yİ REFAHA TAŞIR”
“Lojistiğin başkenti Mersin’deyiz” diye sözlerine başlayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, Mersin’in sektördeki gücünü anlattı. Mersin’in sektörde sahip olduğu imkanların yalnız Türkiye değil bölgenin kaderini değiştirecek güce sahip olduğunu belirten Aras, “Mersin’i küresel bir lojistik merkezine dönüştürmek Türkiye’yi refah dolu bir geleceğe taşımak anlamına gelir” değerlendirmesini yaptı.
Mersin’in Suriye üzerinden Ortadoğu’ya uzanan koridorun başlangıcı olduğunu hatırlatan Aras, Suriye’nin yeninden imarı ve ticari gelişiminde Türk lojistik firmalarının başrol oynayacağını söyledi. Bu süreçte Mersin’in büyük fırsatlar yakalayacağını belirten Aras, “Yükler Mersin’de depolanıp elleçleniyor. Barış tamamen oluşunca Mersin terminal ve depolarının Suriye’nin ihtiyaçlarını karşılaması için 7/24 çalışması gerekecek” dedi.
“ÜLKEMİZİN TRANSİT HUB OLMASI İÇİN SEKTÖRÜ BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUZ”
UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin de Mersin’in lojistik üstünlüklerine dikkat çekti. Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu Projelerinin Mersin için önemine dikkat çektiği konuşmasında Engin şunları söyledi:
“Mersin coğrafi konumu sayesinde denizyolu taşımacılığının önemli merkezlerinden. Asya, Avrupa ve Ortadoğu arasında stratejik bir bağlantı noktası. Yüksek kapasitesi modern altyapısı büyük gemilerin kolay yanaşabileceği bir lojistik merkezi olması bakımından önemli bir nokta. Türkiye ve çevre bölgeler için ticari anlamda kilit rol oynamakta. Mevcut durumda Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru gibi önemli projeler devam ediyor. Bu projeler Türkiye lojistik sektörünü dünyadaki ilk 10 ülke arasına taşıyacak. Bu projelerde Mersin ve Türkiye önemli rollere sahip olacak. Ülkemizin transit hub olması için destek veriyoruz. Hedeflere ulaşmak için herkesi birlikte çalışmaya davet ediyoruz.”