Esnaf apartman altlarından kurtulmak istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf apartman altlarından kurtulmak istiyor

Esnaf apartman altlarından kurtulmak istiyor


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin’de başta oto tamirciler, madeni sanatkârlar, mobilyacılar, ayakkabıcılar gibi esnaf gruplarının kümeleneceği yeni bir sanayi sitesi yapılamadı, esnaf mahalle aralarında, apartman altlarında kaldı. Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan bu durumun hem esnafı hem mahalle sakinlerini mağdur ettiğini belirterek “Biz artık mahalle muhtarlarının aramasından bıktık. Bunu çözebilecek olan belediyeler. Çardak yapsınlar, üzerine çinko koysunlar ona da razıyız yeter ki yer göstersinler” dedi. Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı da “Şehir merkezinden uzak yerlere bile razıyız” dedi. Esnafın taleplerini dinleyen Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, tüm belediye başkanlarına ve milletvekillerine “Gelin bu sorunu çözelim” çağrısı yaptı.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı Veysel Sarı ve birliğe bağlı oda başkanlarıyla görüştü.

Esnaf odalarının gündeminde, Mersin’de yeni sanayi sitesi alanları açılamaması ve esnafın mahalle aralarında, apartman altlarında kalması vardı.

ESOB Başkanı Veysel Sarı, “Belediyelerden beklentimiz büyük. Zanaatkarlarımız var fakat alanımız yok. Yeni sanayi sitelerine acilen ihtiyacımız var. Sizlerden de destek bekliyoruz. Gerçekten çok büyük ihtiyacımız var. Bunu yerel yönetimler olmadan yapmamız mümkün değil. Maalesef burada belli bir alan içine sıkışıp kaldık” dedi.

1970’li yıllarda Mersin’de sanayi sitesi yapıldığını kaydeden Sarı, “O dönemde Mersinli esnaf bundan faydalanamadı. Mahalle aralarında iş yapan esnafımız var, kaportacı var, egzozcu var, bunlar gürültü çıkardıkları için sabah 10’dan önce işe başlayamıyor. Üzerinde ev olduğu için rahatsızlık oluşuyor. Esnafımız mahalle aralarında kaldığı için gelişemedi. Yatırım yapacak, yeni işyeri açacak parası yok. Bu sanayi sitesi ya belediye eliyle yapılacak ya TOKİ eliyle yapılacak. Esnaf Mersin’de çok kötü durumda. Yeni sanayi sitesi yapımını belediye üstlenebilir karşılığını almak kaydıyla. Bizim verim alacağımız yer Toroslar. Yer orada var. Size çok iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

 

ÇARDAK YAPIN ONA DA RAZIYIZ”

 

Mersin Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan da şunları söyledi: “Galericiler Sitesinin arazisinin yarısını Hamit Bey bize veriyordu. Ama öyle bir şey yaptı ki, 500 dönüm olan araziyi ortadan ikiye böldü. 125 sağında, 125 solunda bıraktı, bizim hiç işimize yaramadı. Yani siyasetten çektiğimiz bir biz biliriz, bir Allah. Biz siyasetçilerle kavga etmekten bıktık. Allah için, sizden rica ediyoruz. Şu dediklerimizi yapın. Biz elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye hazırız. Odamıza bağlı 1500 üyemiz var. Diğer odaların da üyeleri var. Bunların artık bir yere bağlanması lazım. Bizim ne yapmamız gerekiyorsa söyleyin yapalım. Yeter ki bu insanlar rahat etsin. Ben 1979’dan beri esnafım. O zamanlar 50 metrekarede çalışıyorduk, şimdi 400 metrekarede çalışıyoruz, yetmiyor. Teknoloji değişiyor. Birinci arabayı içerde söksek ikinci, üçüncü arabayı dışarda sökmek zorunda kalıyoruz. Kim böyle bir şey ister. Bunu çözebilecek olan belediyeler. Çardak yapsınlar, üzerine çinko koysunlar ona da razıyız yeter ki yer göstersinler. Şehri başka türlü temizleyemeyiz.”

 

ESNAFA MÜHÜR VURMAK ÇÖZÜM DEĞİL"

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da apartman altlarında faaliyet gösteren esnafların şehir yaşamını rahatsız ettiğini belirterek, vatandaş şikayetlerine de değindi. Yıldız, “Tamirat atölyeleri üst katlardaki insanları rahatsız edebiliyor, ama bu esnafı kapatmakla çözülmez. Orada 3 ailenin ekmeği var. Onları mühürlemek çözüm değil, alternatif üretmek zorundayız” dedi.

 

“BU ALANLAR SANAYİ OLMALI”

 

Yıldız, Şehir Hastanesinin arkasında bulunan ve geçmişte Küçük Sanayi Sitesi olması amacıyla tarım alanı dışına çıkarılan 7-8 bin dönümlük bir alanın, sonradan konut alanına dönüştürüldüğünü fakat 8 yıldır bir çivi bile çakılmadığını vurguladı. Yıldız, “Aradan geçen zamanda orada bir tane konut yapılmadı. Emin olun bundan sonra da yapılmayacak. Çünkü konut yapımına uygun değil. O bölgenin sanayi sitesi için değerlendirilmesi gerekiyor. Oraya konut yapılamaz, kot farkı çok yüksek. Burası yatırım alanı olarak değerlendirilmelidir. Bu kentin 13 milletvekili bir araya gelmeli. 13 belediye başkanı bir araya gelmeli. İş dünyası bir araya gelmeli ve bunların her biri tek tek bu mevzulara ilişkin kafa yormalıdır’’ ifadelerini kullandı.