Mezitli’de ‘Taş Mektep’ tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Mezitli’de ‘Taş Mektep’ tartışması

Tarhan: Kimlerin kimlerle görüştüğünü biliyorum

Mezitli’de ‘Taş Mektep’ tartışması


Hasan Küçük

 

Mezitli Belediyesi Meclis Toplantısı’nın Şubat ayı birinci oturumunda Esenbağlar Mahallesi’nde bulunan “Taş Mektep’ binasının Mersin Üniversitesi tarafından kullanımı ve proje yapılması için Başkan Neşet Tarhan’a yetki verilmesi teklifi görüşüldüğü sırada tartışma yaşandı. Cumhur İttifakı üyeleri “Taş Mektep”in MEÜ’ye verilmesine karşı çıktı.  “Bu konu ile ilgili konuşmak istemiyorum diyen Tarhan, “Konuşurum da..! Çok kitabını yazarım konuşursam bu konuda. Bana gelen telefonlar ilişkiler irtibatlar, dizi olacak şekilde onun için pek konuşmak istemiyorum, Kimlerin kimlerle görüştüğünü biliyorum” şeklinde konuştu.Mezitli Belediye Meclisinin Şubat Ayı Birinci Oturumu Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.Toplantıda 16 Madde görüşüldü.

Meclis toplantısında komisyonlardan oy çokluğu ile geçen, Esenbağlar Mahallesi’ndeki tarihi “Taş Mektep” binasının Mersin Üniversitesi tarafından Kültür ve Sanat evi olarak kullanımı ve proje protokolünün imzalanması için Başkan Tarhan’a yetki verilmesi teklifi görüşülürken tartışma yaşandı.

 

ÖNEL: HALK MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDE KALMASINI İSTİYOR

 

Burada söz alan MHP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel,  eseri meydana getirmesi nedeniyle Başkan Tarhan’a teşekkür ederek “Geçen hafta benim önüme de aşırı gelenler oldu. Ben o okulun o kadar tarihçesini de bilmiyordum. 1800-1880’lere dayanıyor. O mahalledeki o okulda eğitim almış insanlar okulun üniversiteye verilmesinin kendilerini kıracağını söylüyor. Halk orasının Mezitli Belediyesi’nde kalmasını istiyor” dedi.

 

TARHAN: BUNLAR KABUL EDİLECEK ŞEYLER DEĞİL

 

“Bu konu ile ilgili konuşmak istemiyorum” diyerek sözlerine başlayan Başkan Tarhan ise, “Konuşulursa konuşurum da..Çok kitabını yazarım konuşursam bu konuda. Bana gelen telefonlar ilişkiler irtibatlar, dizi olacak şekilde. Onun için pek konuşmak istemiyorum. Aslında direk oylamaya geçmeyi tercih ediyorum da. Onun için kırılır bazı arkadaşlar konuşursam. Konuşmak istemiyorum. Çünkü burada sapla saman birbirine karıştı.” dedi.

 

Meclis üyelerinden sosyal medyada konuşmamasını istemeyen Tarhan, “Çok ilginç Ben şuna çok özen gösteriyorum. Meclis üyelerimiz sosyal medyada konuşmasın. Tekrar diyorum yine doğru bir şey değil bu. Meclis üyelerinin konuşma yeri burasıdır. Meclis üyelerimiz sosyal medyada yazıyor. Bir eski belediye başkanımız da bana gönderiyor. Bunu bak senin meclis üyen ne diyor, diyor. Cevap vermedim tabii. Gerek görmedim tabii. Bunlar uygun şeyler değil. Bana şunu da söyleyeyim var. Hangi üniversite diyor bu? Şu partinin bilmem neyi olmuş üniversite mi kullanacak? diyor. Bunlar kabul edecek şeyler değil. O üniversite o partinin bu partinin değil. Bugün öyle olur. Yarın böyle olur. Ben üniversite olarak bakıyorum. Burayı bilim yuvası olarak kabul ediyorum. Bunun siyasetle bir ilgisi yok. Ben siyasi baksam o zaman bu üniversiteye vermemem gerekiyor” şeklinde konuştu.

Belediye olarak kullanım şartları koyduklarını anlatan Tarhan “Çocuk Korosu Mezitli Belediyesi Çocuk Korosu olacak. Yarın onlar Türkiye ve yurt dışına gittikleri zaman. Mezitli Belediyesini tanıtacaklar. Ben onlardan yararlanıyorum tam tersi. Onların bilgisinden onların hocasından yararlanacağız. Biz müziğimle sanatımızla adımız duyuracağız. Üniversitenin şurası böyle orası öyle ve kahve de konuşmak, sosyal medyada konuşmak, ötekinin içki masasına meze yapmak hoş şeyler değil” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından komisyondan oy çokluğu ile geçen teklif mecliste de oy çokluğu ile kabul edildi. Bazı meclis üyelerinin ret oyu vermesi üzerine Tarhan ret oyu veren meclis üyelerinin isimlerinin yazılması istedi. Tarhan, “Geçen bir konu söylemiştim. Büyük şehirde yaşanan bana göre doğru bir tercih değildi. 2 tane Doğu ve Güneydoğu belediyenin kardeş belediye olması reddedildi. Bu beni rahatsız etti. Bu halkı da rahatsız etti. Mersin'de herkes yaşıyor çünkü. Bu kararda da üniversite ve müziğe karşı bir belediye algısını oluşturmamak gerekir. Muhalefet edenleri not edelim. Bu benim için de iyi olur. Hiç olmazsa kayıt altına alırız. Biz bunları” ifadelerini kullandı.

 

“HAYIR DİYENLERİN İSİMLERİ TEK TEK YAZILDI”

Bu sırada söz alan bazı AK Partili meclis üyeleri Taş Mektep’e Mezitli Belediyesi yapılacaklara karşı olmadıklarını ve şerhlerine bunu koyduklarını yineledi. Tekrar söz alan Tarhan ise “Ben müziğe karşı değilim. Ben üniversiteye karşı değilim. Üniversitelerin içinde bulunduğu durum her ne olursa olsun ben üniversite olarak kabul ediyorum. Orayı bilim yuvası olarak kabul ediyorum. Bunlar gelip geçici şeyler. Eğer biz üniversiteye inanmazsak, müziğe inanmazsak her neyse… Ben şimdi konuşursam daha çok konuşurum.. Konu anlaşıldı. Herkes düşüncesini söyledi. Komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Hayır diyenleri arkadaşlarımız not etsinler ki bunlar hep tarihe geçecek belgeler olacak ileride bu meclis kararları” diye konuştu.

 

“KİMLERİN KİMLERLE GÖRÜŞTÜĞÜNÜ ÇOK İYİ BİLİYORUM”

 

Ret oyu verenlerin isimlerinin tek tek okunarak yazılmasının ardından Tarhan şunları söyledi: “Bence iyi oldu yararlı oldu. Herkesin nerede duruş sergilediğini bilmesinde yarar var. Herkes aynı şeyi düşünmek zorunda değil. Şimdi MHP+AKP+1 'de CHP ittifakı oldu. Olabilir. Bunlar gayet doğal şeyler. Demokrasi böyle. Zaten telefon trafiklerine bakarsak her türlü parti herkesle görüştü bu konuda. Onları çok iyi biliyorum. Çok iyi ittifakları yapılıyor zaten. İlçe Başkanları nezdinde dahil olmak üzere bunların hepsinden haberim var. Hiç merak etmeyin. Beni AKP’lisi de arıyor hepsi de arıyor. Kimler kimlerle görüştüğünü çok iyi biliyorum ben. Konuşmayacaktın konuştuğunuz yine beni.”