Seçer: Popülist yaklaşımlarla yatırım yapamayız | Güney Gazetesi Mersin

Seçer: Popülist yaklaşımlarla yatırım yapamayız

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı birinci oturumunda MESKİ’nin aldığı katılım payları ile ilgili açıklama yapan Seçer, “Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız” dedi.

Seçer: Popülist yaklaşımlarla yatırım yapamayız


Hasan Küçük

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı birinci bileşim toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda idareden gelen 24 teklif ile komisyonlardan gelen 12 rapor görüşüldü.

Mecliste Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak Mahalle Mutfakları’nda vatandaşlara sunulacak yemeklerin fiyatlarının belirlenmesine ilişkin teklif komisyonlara sevk edildi.

17 MİLYON AVROLUK HİBE İÇİN SEÇER’E YETKİ VERİLDİ

Mecliste Avrupa Birliğinin Türkiye’de mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT II) kapsamında, Avrupa Birliği Kaynaklarından Fransız Kalkınma Ajansı aracılığı ile temin edilen hibe kapsamında “Mezitli İçme Suyu Projesi” yapım işinin yürütülmesi için Başkan Vahap Seçer’e yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

TAŞUCU TERSANESİ OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Silifke’nin Taşucu Mahallesi’nde Akter-Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapımı planlanan tersane ile ilgili 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme  Komisyonu’nun müşterek raporu da görüşüldü. Komisyonun olumsuz görüşü, meclisin 30 kabul, 2 çekimser ve 41 red oyu ile reddedildi.

Bu oylama ile Mecliste Taşucu’na yapılacak tersane için onay çıkmış oldu. Başkan Seçer, dilek ve temenniler bölümünde meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

‘POPÜLİZMLE GİDERSEK BU YATIRIMLARI YAPAMAYIZ’

Bir belediye meclisi üyesinin su faturalarını ödemeyen abonelerin sularının kesildiği ve ilk aboneliklerde alınan katkı payının yüksek olduğu yönündeki eleştirilerine şöyle cevap verdi:

“Size bir fatura geldi. Bu faturayı ödemediniz. Hemen suyunuz kesilmez. İkinci faturada da kesilmez. Depozitonuzu geçene kadar kesilmez. Dolayısıyla bir süreç var. Bizim böyle bir derdimiz yok, dosya açalım, avukata verelim, semeriyle seksene patlasın, böyle bir derdimiz yok.  Tarife yönetmeliği meclisten geçti. Meclisin ortak kararıyla bu katılım payı alınıyor.  Bu konuda yanlış bilgiler var. Bilgi kirliliği var. Konuya muhatap olan kişi sayısı son derece az. Çıkan gürültü son derece fazla.  Sanki bir konut var, kiracı geldi katılım payı alındı, 2 ay sonra bir başka kiracı geldi, ondan da alındı. Böyle bir şey yok. Bir yeni ev aldınız.  Gideceksiniz su abonesi olacaksınız. Bir kereye mahsus katılım payı alınıyor.  Evin metrekaresi, cephesi ve sairesi birçok veriler değerlendiriyor ve ortaya bir rakam çıkıyor. Bu rakam katılım payı olarak alınıyor. Şu an yüzde 1 su için, yüzde 1 kanalizasyon için alıyoruz.  Ama hesaplamalar neticesinde çok yüksek rakamlar da çıkabiliyor dairelere göre. Şu anda aldığımız para, emlak vergi değerinin yüzde 2’sini geçmesin dedik ve yüzde 2’sini alıyoruz. Daha önce alınan rakam seyyanen alınıyor, bu kez de şöyle bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Daha düşük değere sahip ev ile lüks evden aynı rakam alınıyor. O zaman da yoksul vatandaş itiraz ediyor. Bize verilen en yüksek limiti almıyoruz.  Diyorsunuz ki sular bazı bölgelerde yüksek katlara çıkmıyor. Neden çıkmıyor? Bazı bölgelerde kanalizasyon yola akıyor. Bazı bölgelerde arıtma tesisi yok. Biz bu yatırımları neyle yapacağız. Biz bu işi popülizmle götürürsek bu yatırımları yapamayız. Yüksek katlara su çıkmamasının sebebi ekonomik ömrü tükenmiş tesisatlar. Bunları değiştirmek lazım. Bunun için de bir bedel lazım. Kanun da bunun için al diyor. Eğer bir sokağa, bir caddeye yatırım yaptıysan bir kereye mahsus al diyor. Tamamen yaptığımız bu. Üzerinden bir geçelim, düzeltme yapılabiliyorsa yapalım.”