ESRA ŞASİ YAĞMUR
Yenişehir İlkokulu’nda özel çocukların eğitim aldığı sınıflarda görev yapan işitme engelliler öğretmeni Serpil Bahar Al’ı bazen bir pazaryerinde geri dönüşebilir atıkları toplarken, bazen esnaftan karton kutu, plastik kapak, kullanılmış pipet, eski elektronik eşya isterken görmek mümkün. İlk başta görenler öğretmen Al’ın bu çalışmasına anlam veremiyor, şaşırıyor ama işin aslını öğrendiğinde, elinden geldiğince atık malzeme bulabilmek için seferber oluyor.
Çünkü öğretmen Serpil Bahar’ın topladığı o atıklar, özel öğrencilerin eğitim aldığı sınıflarda eğitim materyali yapımında kullanılıyor, geri dönüşüme kazandırılan atıklar hem öğrencilerin bilinçlenmesini sağlıyor, hem de okula yeni unvanlar kazandırıyor.
Öğretmen Al, “Atık üzerine yaptığım 2 proje var. Birinci projenin adını Elimden Tutar mısın? Bu projeyi İzmir’in Konak ilçesinden öğretmen Belma Ercan ile birlikte yürütüyoruz. Karton kutular, plastik kapaklar gibi atıkları topluyoruz. Özel öğrencilerimiz için dersler daha zevkli olsun diye atıklardan eğitim materyalleri yapıyoruz. Böylece hem özel sınıflarımıza materyal kazandırıyoruz hem de sıfır atık hedefine katkı vermiş oluyoruz. Çocuk o malzeme için para vermek zorunda kalmıyor. Piyasada parayla satılan aynı eğitim metaryalini biz yapıyoruz. Özel eğitim sınıflarının faydalanacağı materyaller yaparken haftanın 3 günü diğer sınıflardan da öğrenci alarak hep beraber metaryal yapıyoruz. Böylece çocuklar arasında kaynaşmayı, dayanışmayı, birlikte faaliyet yapmayı öğretiyoruz. Özel eğim çocukları renkleri tanımayı, resim isim eşleştirmeyi öğreniyor” dedi.
‘ÖZEL ÖĞRENCİLER TAKI YAPARAK BAŞARABİLECEKLERİNİ GÖRÜYORLAR’
Okuldaki özel öğrencilere yönelik takı tasarım projesi yürüttüklerini ve bu projede en büyük destekçisinin otistik öğrencilere eğitim veren Ayşe Duran olduğunu belirten öğretmen Al, “Sadece misina ve ahşap malzemeli boncuklar kullanıyoruz. Çocuklara boncuk dizilimi, kolye, bileklik dizilimi yaptırıyoruz. Hem el göz koordinasyonu sağlanıyor, hem hayal güçlerini geliştiriyorlar. Hem de bir şeyler başarabildiklerini görüyorlar. Ben bunu ileriye yönelik bir meslek olarak da görüyorum. Özel çocuklar burada takı tasarlamayı öğrenerek gelecekte bundan kendilerine gelir sağlayabilirler. Aileler de bu projeden memnun. Geçen sene yaptık, sergiledik, sattık ve elde edilen geliri okul aile birliğine bıraktık. Hem sanat öğretmek hem de elde edilen gelirle özel eğitim çocuklarına somut bir şeyler yapabilmek” diye konuştu.
ELEKTRONİK ATIKLARI DA TOPLUYORLAR
Yenişehir İlkokulu’nda yürüttükleri bir diğer projenin de Okullar Elektronik Atık Topluyor projesi olduğunu anlatan Al, “Elektronik atıkları okulumuzda atıl bir odada topluyoruz. Bu topladıklarımızı Okullar Elektronik Atık Topluyor projesi kapsamında TÜBİSAD’ın kampanyasına bağladık. Başvurumuzu yaptık kampanyaya. 2 Mart’a kadar atık biriktireceğiz. Öğrencilerimiz, velilerimiz bu kampanyaya destek verecek. TÜBİSAD gelip bu atıkları teslim alacak ve atıkları dönüştürecek. Böylece doğaya bir zehir göndermemiş oluyoruz. İnsanların daha sağlıklı koşullarda yaşamasına bir nebzede olsa katkı veriyoruz” dedi.
‘HEM OKULA, HEM ÇEVREYE KATKI VERMEK İSTİYORUM’
Hem eğitim materyalleri yapmak, hem de elektronik atıkların çevreye zarar vermeden toplanmasını sağlamak amacıyla yaptıkları çalışmalarda sadece öğretmenlerden değil, öğrenciler, veliler ve mahalle sakinlerinden de destek aldıklarını kaydeden Serpil Bahar Al şunları söyledi:
“Esnaftan, öğrencilerden her türlü atıkları istiyorum. Karton atıklar, plastik atıklar, kapaklar istiyorum. Kulaklıktan kırılmış bir telefona kadar her türlü eski elektronik eşya istiyoruz. Esnaf da destek oluyor. İnsanları doğru şekilde bilgilendirdiğiniz zaman insanlar destek oluyor. Öğrenciler kampanyaya katıldığında hem geri dönüşüm konusunda bilinçleniyor, hem sorunluluk duygusu yaşıyor hem de bir projenin parçası oluyorlar. TÜBİSAD bazen öğrencileri ödüllendiriyor. Ödül alamasalar da okullarına doğa dostu okul ünvanı veriliyor. Projeleri yaparken amacım sadece okula katkı vermekle kalmasın çevreye de, insanlara katkı versin istiyorum. Amacımız hem öğrencilerimizi, hem çevremizi bilinçlendirmek. Bir proje yaptığımız zaman sadece öğretmenle olmaz. Mutlaka öğrencinin de katılması gerekir.”