Türk mutfağını dünyaya sunuyor | Güney Gazetesi Mersin

Türk mutfağını dünyaya sunuyor

Yayla Agro Türk mutfağını dünyadaki tüm evlere sunmayı hedefliyor.

Türk mutfağını dünyaya sunuyor


 

Yasemin TOKLUCU / Röportaj Haber

 

 

Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

 

1983 yılında Ankara merkezli hizmet vermeye başlayan Yayla Agro, şu anda paketli bakliyat pazarının lider markası olarak faaliyetini sürdürüyor. Ulusal, indirimli ve yerel marketlerde 81 ildeki bayilik yapılanması ile  20 binden fazla satış noktasında müşterilerimiz ile buluşmaktadır.  Ankara, Mersin, Çankırı ve Balıkesir’de bulunan fabrikalarımızda günlük 750 ton çeltik, 450 ton kırmızı mercimek ve 600 ton bakliyat üretimi gerçekleştiriyoruz. Mersin limanına en yakın soğuk hava deposu olan soğuk hava antrepomuzla da hizmetlerimizi veriyoruz.

 

10 FARKLI ÜRÜN KATEGORİSİ

 

Tesislerimiz BRC, IFS, TSE, Helal, Trace Certificate, Kosher gibi ulusal ve uluslararası tüm belgelendirme sistemlerine sahiptir. 100’den fazla ülke ile de dış ticaretimiz bulunuyor. 10 farklı ürün kategorisinde hizmet veren Yayla Agro, inovatif, sağlıklı ve pratik ürün gamı ile ürün gamını sürekli genişletmektedir. Klasik bakliyat ve pirinç ürün gamını genişletmenin yanında tüketici ihtiyaçlarına uygun olarak yeni kategoriler çıkarıyoruz.

 

PRATİK, KATKISIZ, DOĞAL BAKLİYAT ÇORBALARI

 

2016 yılında 30’dan fazla sağlıklı Dünya bakliyatlarını Yayla Gurme altında topladıktan sonra 2017 yılında hayatı kolaylaştıran 15 dakikada zahmetsizce hazırlanabilen doğal ve katkısız içerikli sebzeli bulgur kategorisi olan Yayla Gurme Fit’in lansmanını yaptık. 2018 yılında ise pratik, katkısız, doğal bakliyat çorbaları olan Yayla Pratik Çorba ve sebzeli pirinçlerden oluşan Yayla Sebzelim müşterilerimizle buluştu.

 

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN ÜRÜNLER

 

2019 yılında ise soğuk zincire gerek duymadan muhafaza edilebilen, BPA’sız özel ambalajı ile 2 dakikada ısıtılıp yenebilen Yayla Yemek ve Yayla Haşlanmış ürünlerinin lansmanını yaptık. Her yıl müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran, sağlıklı ve lezzetli gıdaya, uygun fiyatlarla erişmesini sağlayan  ürün gelişimimizin  ve yeni ürün kategorilerimizim ulusal ve uluslararası birçok ödülle tescil edilmesi doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. Sağlıklı yaşamı sağlayan ve obeziteye karşı mücadeleye yönelik gıdalar üreterek, sağlıklı nesillerin yetişmesi en büyük amacımızdır.

 

 

Kaç tesiste faaliyet gösteriyorsunuz?

 

Ankara, Mersin, Çankırı ve Balıkesir’de bulunan fabrikalarımızda günlük 750 ton çeltik, 450 ton kırmızı mercimek ve 600 ton bakliyat üretimi gerçekleştiriyoruz. Mersin limanına en yakın soğuk hava deposu olan soğuk hava antrepomuzla da hizmetlerimiz veriyoruz. Tesislerimiz BRC, IFS, TSE, Helal, Trace Certificate, Kosher gibi ulusal ve uluslararası tüm belgelendirme sistemlerine sahiptir. 100’den fazla ülke ile de dış ticaretimiz bulunuyor.

 

“SAĞLIKLI NESİLLERİN YETİŞMESİ EN BÜYÜK AMACIMIZDIR”

 

Şirket olarak sektörde nasıl bir farklılık yaratıyorsunuz?

Sağlıklı yaşamı sağlayan ve obeziteye karşı mücadeleye yönelik gıdalar üreterek, sağlıklı nesillerin yetişmesi en büyük amacımızdır.  Kısacası Yayla Agro sağlıklı, inovatif ve pratik ürün gamı ile sektöründe global büyük bir oyuncu olma yolunda hızla ve sürdürülebilir olarak ilerlemektedir.

 

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ TESİSLERİNDEN BİRİ

 

Mersin fabrikanızın yatırımından bahseder misiniz?

 

Mersin fabrikamız bir çok tesisi içinde barındıran ürettiği ürün gamı ve kapasite anlamında Türkiye’nin en önemli tesislerinden birisidir. Pirinç, mercimek, nohut, fasulye, mısır, hazır yemek, inovatif ürünlerin üretimini gerçekleştiren tesisimiz istihdam anlamında da ülke ekonomisine büyüyerek katkı sağlamaya devam etmektedir.

 

“ÇALIŞAN SAYIMIZ YÜZDE 15 ARTARAK 620 KİŞİYE ULAŞTI”

 

Geçtiğimiz yılların ilk 11 ayına kıyasla 2019 yılının ilk 11 ayını nasıl değerlendirirsiniz?

 

Hedeflerimize paralel olarak reel ve nominal olarak büyümemizi sürdürerek 2018 yılını 1.2 Milyar TL ciro ile tamamladık. Planlarımıza uygun olarak çift haneli büyümemiz devam ediyoruz. Büyümemizden dolayı istihdam artışımız da devam ediyor. 2019 yılında çalışan sayımız yüzde 15 artarak 620 kişiye ulaşmıştır.

 

“MERSİN FABRİKAMIZ İHRACATA YÖNELİK BİR TESİSTİR”

 

Üretiminizin ne kadarını ihracata kanalize ediyorsunuz? Mersin fabrikanızın ihracatınıza katkısı nedir?

 

100’den fazla ülke ile dış ticaretimiz bulunuyor. Mersin fabrikamız ihracata yönelik bir tesistir, ihracatımızın çok büyük bir kısmı Mersin fabrikamızdan yapılmaktadır. İnovatif ve pratik ürünlerimizin ihracattaki payı artmaya devam edecek ve ihracatın toplam satışlar içindeki payı da artmaya devam edecektir. Şu anda toplam satışımızın yüzde 30’unu yurtdışı satışımız oluşturmaktadır. 50 ülkeye ihracat yaparken, 50’den fazla ülke ile ithalatımız ve transit ticaretimiz bulunmaktadır. Uluslararası fuarlara katılım sağlayarak ve dijital pazarlama ürünleri ile ihracat pazarlarına yönelik yoğun pazarlama faaliyetlerimiz bulunuyor. Orta vadede sektörümüzde global bir güç haline gelerek ülkemizi global anlamda başarılı ile temsil edeceğimize inanıyoruz. Ülkemizin 2023 hedeflerine paralel olarak, uluslararası gıda pazarında lider firmalar arasında yer almayı hedefliyoruz.

 

“GIDADA DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

Gelecek hedefleriniz nelerdir?

 

Gıdada dünyada söz sahibi, takip edilen, trend belirleyen ve takip edilen şirket olmayı planlıyoruz. Bu vizyona uygun olarak ürün gamımızı çeşitlendiriyoruz. Dünya’da Bakliyat sektöründeki en geniş ürün gamına sahip şirketlerden birisiyiz. Müşteri talebini doğru analiz edip gelecek taleplere de uygun ürünlerimizi bugünden planlayıp üretim hatlarımızı buna uygun olarak güncelliyoruz. Bunun da vizyonumuza ulaştıracak gerekli alt yapı ve ürün gamına sahip olmamızı sağlayacağına inanıyoruz.

 

Türk mutfağını dünyaya hazır yemek ürünlerimiz ile açmayı hedefliyoruz. Günümüzde çok önemli bir değer olan gastroturizmi, ülkemiz adına ticarileştirerek tüm dünyadaki evlere Türk yemeklerini sunacağız. Nohutlu bulgur, yeşil mercimekli bulgur, yayla çorbası, ezogelin çorbası gibi Türk mutfağına ait sağlıklı ve lezzetli tatlarımız tüm dünyada artık sadece 2 dakikada ısıtılıp yenebilecek. Türk mutfağını bu şekilde tanıtarak ülkemizin ve Türk mutfağının turizmine de değer katacak olmamız bizi motive ediyor.

 

Başarı hikayeniz, aldığınız ödüller ve varsa sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

 

Yeni geliştirdiğimiz ürün gamları tüketiciler tarafından beğenilerek tüketilirken, ürün tasarımları da ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanmıştır. Tasarımlarımızla A'Design Award and Competition Bronz Award ödülünü aldık. İletişim anlamında yoğun bir iletişim stratejisi takip eden sosyal medya ve dijital iletişimde günlük 4 Milyon kişiye ulaşmaktayız. Marketing Türkiye tarafından sosyal medyayı en etkin kullanan firmalara verilen Social Media Silver Award 2018, Social Media Bronze Award 2019 ödüllerini aldık.