Esnaf desteği yeterli bulmadı | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf desteği yeterli bulmadı

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ’Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketinin bazı sektörleri rahatlattığını ancak esnafın beklentisine tam bir cevap olmadığını söyledi.

Esnaf desteği yeterli bulmadı


Hasan KÜÇÜK

Dinçer, Güney Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paketin bazı sektörleri rahatlattığını ifade ederek “Esnafın kendi açısından beklentileri çok fazla idi. Netice itibari ile işyerlerinin tamamı kapalı. Bizi ilgilendiren birkaç madde var. Bunlardan bir tanesi bizim Halk Bankasından kullandığımız kredilerin Nisan-Mayıs-Haziran taksitleri. O bir taksit zaten. Bir taksite tekabül ediyor. 3 ayda bir taksitleri ödüyoruz. O taksitin ertelenmesi söz konusu.  Birde SGK yönüyle 3 aylık bir erteleme var. Pisasada aşağı yukarı bir senedir inanılmaz bir durgunluk var. Esnaf bayağı bir sıkıntıda idi. Şimdi bir çok meslek dalı şu anda ikinci bir talimata kadar resmen kapalı. Bu insanların tamamı şu anda hiçbir şekilde iş yapamıyor. Biraz faizsiz kredi desteği bekliyordu esnafımız. Geçmiş borçlarla ilgili güzel bir yapılanma bekliyordu. Bu yönüyle arzu edilen olmadı. Ama yine de olumlu yönde bir yaklaşım var. 3 aylık bir erteleme var. Ama bunun arkası gelir mi daha farklı bir şeyler yapılabilir mi bunları görüşüyoruz. En azından bir KOSGEB felan devreye sokulabilir mi veya bizim kooperatiflerimiz aracılığıyla yine faizsiz kredi desteği verilebilir mi? Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Esnafın beklentisine tam bir cevap olmadı.”

 

AVM’LER DE KAPATILMALI

Koronavirüs önlemleri kapsamında AVM’lerin de kapatılması gerektiğini anlatan Dinçer şunları söyledi: “AVM’lerin kapatılması ile ilgili bir tavsiye kararı almışlar ama bunu fiiliyatta uygulayacaklar mı ona bakmamız lazım. Bu kadar iş yerleri kapanırken, toplu insanların giriş çıkış yaptığı ve risk altında olan en büyük yerler AVM’ler. Bunların kapatılması lazım. Bizim emek yoğun çalışan bir tane kafeteryamız kapatılıyorsa insanların sürekli sirküle olduğu büyük AVM’ler bana göre hepsinden öte kapatılması gerekiyor. Bu yönüyle alınan tavsiye kararlarının uygulanmasını arzu ederiz. İnsanlar en azından bu dönemde bari ihtiyaçlarını küçük esnaf ve sanatkardan karşılar diye düşünüyorum.”