Çarşı esnafı kiralarının ertelenmesini istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Çarşı esnafı kiralarının ertelenmesini istiyor

Tarihi Zafer Çarşısı esnafı, yaklaşan kira ödemelerinin ertelenmesi için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e çağrıda bulundu.

Çarşı esnafı kiralarının ertelenmesini istiyor


Esra Şasi Yağmur

Son dönemde yaşayan ekonomik krizin yanı sıra koronavirüsünün hızla yayılmasından dolayı insanların sokağa çıkmaması esnafı bir hayli zorluyor. Tarihi Zafer Çarşısı esnafı banka borçlarının ve yaklaşan kira ödemelerinin ertelenmesi için hükümete ve büyükşehir belediyesine çağrıda bulundu. Aylardır satış yapamadıkları halde bir umutla her sabah dükkanlarını açtıklarını ancak son yaşanan koronavirüsü vakasından sonra daha çok müşteri kaybına uğradıklarını anlatan Zafer Çarşısı esnafı, sıkıntılarının çözümü noktasında yetkililerden yardım bekliyor.

 

"VİRÜS KÜÇÜK ESNAFI VURDU"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüsü tedbirleri kapsamında açıkladığı ekonomik paketten küçük esnafın sorunlarına ilişkin bir çözüm çıkmadığını belirten Zafer Çarşısı esnafı Ayhan Kuş, "İşler kötüydü. Bu son günlerde daha da kötüleşti. Kiralarımızı yatıramıyoruz. Biz daha önce başkana talepte bulunduk. Kiralarımızın taksitlendirilmesini istedik. Sesimize duyarlılık istiyoruz. Geçen bir paket açıklandı. Esnafa çözüm çıkmadı. Virüs geldi o da küçük esnafı vurdu. 20 lira ile dükkan kapatıyoruz. Kimi bunu da yapamıyor siftahsız kapatıyor kepengi" dedi.

 

"ESNAF KAN AĞLIYOR"

Bir başka esnaf Şenol Veysanoğlu ise birçok esnafın iş yerini kapattığını belirterek, "Durumumuz vahim. Esnaf kan ağlıyor. Birçok arkadaşımız korona virüsü sebebiyle işyerlerini açmıyor. Korona virüsü de derdimize ekstra yük oldu. Kira ödemelerimizi de yapamıyoruz. Kepenk kapatan arkadaşlarımızda arttı. İş yok ve böyle giderse daha çok kepenk kapatılacak. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımızdan esnafın yükünü alacak bir kolaylık istiyoruz" diye konuştu.

 

 "EVDE HASTAM VAR İLAÇ ALAMIYORUM"

İş yapmadıkları için dükkan kirasını ödeyemediğini anlatan Hasan Söylemez adlı esnaf ise, "Durumumuz çok kötü. Kiramızı ödeyemedik. Evde hastamız var. İlaç alamıyoruz. Çarşıda insan kalmadı. Allah yardımcımız olsun. Eşim kanser hastası maske bile bulamıyorum. Bir ümit ile açıyoruz iş yerlerimizi ümitsiz kapatıyoruz dedi.

 

"KİRALAR 4 AY ERTELENSİN"

Zafer Çarşısı Esnaflar Derneği Başkanı Bekir Algüllü de, ekonomik kriz ve son yaşanan koronavirüsünden dolayı çarşı esnafının zor günler yaşadığını anlattı. İzmir ve Ankara Büyükşehir belediyelerinin esnaftan alacağı kirayı dört aylığına ertelediklerini ve bu uygulamanın Mersin'de de hayata geçirilmesini istediklerini ifade eden Algüllü, "Çarşı esnafının son dönemde yaşadığı sıkıntılar tüm kamuoyunun malumudur. Bu sıkıntılarımızdan dolayı devletimizden ve Büyükşehir Belediyesinden bazı taleplerimiz var. Çünkü esnaf bazı ödemelerini yapamıyor. Özellikle bu ay özellikle tarihi zafer çarımızın yıllık kiraları ödenecek ama esnaflarımızın çoğu maalesef kiralarını ödeyemedi. İzmir ve Ankara Belediyelerinin önümüzdeki 4 aylık süreçte kira alacaklarını ertelediklerini duyduk. Bu oradaki esnaflar adına sevindirici bir gelişme aynı talebi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’den talep ediyoruz. En azından kira ödemesi gelen esnafımızın ödemelerini 4 ay ertelemesini istiyoruz" diye konuştu.