Çiftçi paket bekliyor! | Güney Gazetesi Mersin

Çiftçi paket bekliyor!

Koronavirüsün etkilerini azaltmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinden bir şey bulamadıklarını ifade eden çiftçi kendilerini de gözeten yeni bir paket bekliyor.

Çiftçi paket bekliyor!


Hasan KÜÇÜK

Güney Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinden çiftçilere bir şey çıkmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı paketten  kendilerine bir şey çıkar mı diye beklediklerini ancak hiçbir şey çıkmadığını anlatan Sakallı, “Hiç olmazsa çiftçilerin borçlarının bir kısmı faizsiz olarak ertelenir mi diye düşündük ama ertelenmedi. Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi içinde bir paket bekliyoruz. Bende çiftçiyim. Hep bir beklenti içindeyiz. İnşallah paketin bir ucundan Sayın Cumhurbaşkanımız bizi de gözetir diye düşünüyoruz. Pakette çiftçinin yer almaması bizi üzdü. Bugün Türkiye’nin nüfusu 83 milyon. Çiftçi yetiştirmezse Türkiye ne yiyecek. Desteklemezsek çiftçi nasıl ayakta duracak” şeklinde konuştu.  

 

“TALEPLERİMİZ YERİNE GELMEDİ”

Geçtiğimiz günlerde 9 oda olarak toplanarak Ankara’ya gittiklerini ve mecliste hükümet ve muhalefet milletvekilleri ile bir araya geldiklerini anlatan Sakallı, “Tarım Bakan Yardımcısı ile de bizi bir araya getirdiler. Taleplerimizi orada da ilettik. Maalesef bu çiftçilerin bankaya olan borçları ile ilgili herhangi bir şey çıkmadı. O zaman 1 puan felan faizler düştü onun haricinde bir şey çıkmadı. İnşaallah ikinci pakette çıkar, beklentimiz o yönde” ifadelerini kullandı.

 

“DAĞAL AFETİN ZARARI BÜYÜK OLDU”

Yaşanan afet sonrası bu yıl çiftçinin ürünlerinde yüzde 50 zarar oluştuğunu anlatan Sakallı, “Örtü altı üretim yapan Karaduvar, Kazanlı veAdanalıoğlu tarafındaki üreticilerimiz perişan oldu. Bu çiftçilerimizin yüzde 80’inin borcu var. Kredi ile alıyor kredi ile kapatıyor. Başka bankadan alıyor diğerini kapatıyor. Çiftçilerimiz mutlaka desteklenmeli” diye konuştu.

 

GÖKÇEL: ÇİFTÇİ YENİ SEZONA GİRERKEN ZORDA, İKİNCİ BİR PAKET AÇIKLANMALI

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de çiftçiler ekonomik olarak zorda olduğuna dikkat çekerek “Kredileri ödemekte zorluk çekiyorlar. Çiftçilerin 160 milyar lirayı bulan borçları var ödemesi gereken ve sezona giriyoruz hem açıkta sebze üretenler hem örtü altı meyve ve narenciye ağaçlarında tekrar bakım ve dikim başladı. Dolayısıyla çiftçilerin mutlaka bu paketten en azından sosyal güvenlik primlerinin ödemesinin ötelenmesi, vadesi gelmiş borçların tekrardan faizsiz ertelenmesi gerekirdi ama olmadı” dedi.

Mutlaka ikinci bir paketin açıklanması gerektiğini vurgulayan Gökçel, “İnsanların bu korona virüsüne karşı vücut dirençlerinin yüksek olması gerekiyor. Dolayısıyla bunun için insanların yeterince beslenmesi gerekiyor. Gıdaya ulaşmaları gerekiyor. Dolayısıyla biz çiftçiye ürettireceğiz ki bu insanları hem gıda anlamında hem rahatlıkla gıdaya ulaşımını sağlayacağız hem de vücut dirençlerini artıracak beslenmeyi de sağlamış olacağız. Özellikle çiftçilerimize yerli üretim yaptıracağız ki bu insanları virüse karşı dirençli hale getirebilelim. Hep uzmanlardan duyuyoruz C vitamini mutlaka gerekli diyorlar. Dolayısıyla C vitaminini temin eden bütün meyveler bizim çiftçilerimi tarafından üretiliyor” diye konuştu.

 

“KAZANAN HEP ARACILAR OLUYOR”

Gökçel ürün fiyatlarını nasıl buldukları yönündeki soruya, “Bu sene özellikle narenciye fiyatları birazcık beklentinin üzerinde gelişti. Bunun nedeni geçen sene rekolte olumsuz hava şartlarından dolayı narenciyede yüzde 50’yi bulan rekolte kaybı oldu. Dolayısıyla bütün narenciye çeşitlerinde bir eksiklik vardı. Hal böyle olunca talep arttı. Yurt içinde de talep var. Dolayısıyla fiyatlar biraz geçen yıla göre yüksek seyretti. Ama çiftçi kazandı mı derseniz kesinlikle çiftçi kazanamadı çünkü hem girdi maliyetleri yükseldi hem de çiftçinin rekoltesi yarı yarıya düştü. Dolayısıyla bu çiftçinin para kazandığı anlamına gelmiyor.”

 

“ÇİFTÇİ DOĞAL AFETLERE KARŞI KORUNAMIYOR”

 Çiftçilerin büyük sıkıntılarından bir tanesi de doğal afetlere karşı korunamaması olduğunu vurgulayan Gökçel şöyle devam etti: “Burada tarım sigortaları var ama maalesef tarım sigortalarından çiftçilerin faydalanması çok zor. Çünkü sigortaların aradığı müeyyideleri çiftçiler yerine getiremiyor. Örtü altında özellikle seraların durumu fiziki olarak sigorta yapmaya uygun olmadığı için çiftçilerin çoğunluğu sigorta yaptırmaktan uzak duruyor. Dolayısıyla doğal afetlerde çiftçi mağdur oluyor. Bakanlığında doğal afetlere karşı çiftçilere mutlaka nakdi ve ayni yardımlarda bulunması gerektiğini defalarla vurguluyoruz ama maalesef böyle bir tasarrufta da bulunmuyorlar.”

Afetten zarar gören çiftçilerin zararının karşılanmadığını da belirten Gökçel, “2019’un sonları ve 2020 yılının başlarında özellikle bölgemizde ve ülkemizde de olan doğal afetlerle alakalı hükümet herhangi bir destekte bulunmadı” dedi.