Devlet destek vermezse ekmek tekneleri kapanacak | Güney Gazetesi Mersin

Devlet destek vermezse ekmek tekneleri kapanacak

Koronavirüs salgını nedeniyle lokantalar kapatıldı, yurttaşlar ekmeklerini kendi evlerinde kendileri yapmaya başladı. Bu önlemler ve yurttaşların yaşadığı panik ekmekçilik sektörünü vurdu. Özellikle lokantalara, kebapçılara, tantunicilere ekmek tedarik eden pideciler zor günler yaşıyor. Günlük 2 bin ekmek üretiyorken günlük 500 ekmek kapasitesine düştüklerini söyleyen bir pide fırını işletmecisi, “Bir torba unun fiyatı 115 lira. Biz 500 ekmek satabilirsek 600 lira civarında kasaya para giriyor. Yevmiyeleri veremiyoruz. Ustalarımızı izne çıkarmak zorunda kaldık. Devletten bir destek gelmezse bu fırını daha fazla ayakta tutamayız” diyor.

Devlet destek vermezse ekmek tekneleri kapanacak


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Mart ayı başından beri Türkiye’de de risk oluşturan küresel Koronavirüs salgının ekonomiye, özellikle küçük esnafa etkileri şimdiden kendini göstermeye başladı. Salgın nedeniyle dükkânını kapatmak zorunda kalan esnaf da, o esnafa ürün tedarik eden esnaf da zor durumda. Çıkmaza giren sektörlerin başında ise ekmekçilik sektörü geliyor.

Koronavirüs salgını riskine karşı alınan önlemler kapsamında kafeler ve lokantalar kapatılmış,  kebap, tantuni gibi dürüm işi ürünler satan işletmelere ise sadece evlere servis için izin verilmişti. Bu önlemlere vatandaşların, virüs salgını endişesiyle kendi ekmeklerini, kendi evlerinde yapma eğilimi de eklenince pide fırınlarının iş hacimleri neredeyse yüzde 75 oranında azaldı.

Mersin’de birçok pide fırını en büyük gelirini, kebapçılara, tantunicilere ve diğer lokantalara pide ve lavaş satarak elde ediyordu. Bu işletmeciler kapatılınca ya da iş hacimleri sert şekilde düşünce pide fırınlarını da kapanma noktasına geldi.

 

‘İŞÇİ YEVMİYESİNİ VEREMEZ OLDUK’

Yenişehir ilçesindeki pide fırını işleten bir esnaf,  yaşadıkları süreci Güney için değerlendirdi. Mersin’deki bütün pide fırınlarının aynı sıkıntıları yaşadığını, fırınların günlük ekmek üretme sayısının büyük oranda düştüğünü kaydeden esnaf,  “Şu an da unun torbası 115 lira. Biz günlük belli bir sayının üzerinde ekmek satmalıyız ki ustalarımızın, çıraklarımızın yevmiyesini verebilelim. Pişirimci, hamurkar, tırnakçı, en az 3 ustayla çalışmanız lazım. Onun dışında da elemanlarımız var tabi.  Ekmek satışları düştüğü için işçi parasını veremez olduk. Biz de ustalarımıza izin verdik” dedi.

 

2 BİN EKMEKTEN 500 EKMEĞE DÜŞTÜK

Virüs salgınından önce lokantalara verdikleri ekmek sayısı ile evlere gönderdikleri ekmek sayısının 2 bini bulduğunu kaydeden esnaf, “Şu an günlük 500 ekmeğe kadar düştük. Evlere 50 ila 60 arasında ekmek gönderiyoruz. Biz 500 ekmeğin hepsini satabilirsek 600 lira civarında kasaya para giriyor. Bu rakamlarla yevmiyeleri veremiyoruz. Onun için ustalarımızı izne çıkarmak zorunda kaldık. Zarardayız ve sürekli içeri giriyoruz.  15 gün daha böyle giderse dayanabilir miyiz bilmiyorum. Ya kapatacağız ya da devlet destek verirse toparlanmaya çalışacağız. Devletin bu süreçte esnafa destek çıkmasını umut ediyorum” dedi.