Çevre Mühendisleri Mersin Şube Başkanı Sinan Can, ‘7 Nisan Dünya Sağlık Günü’ nedeniyle Mersin’in 2019 yılı Mersin Hava Kirliliği durumunu paylaştı.
Mersin’de her yıl kirli hava gün sayısının arttığını ifade eden Can, Mersin’de Partikül Madde (PM 2.5) sınır değerinin ölçülmediğini kaydetti.
Hava kirliliğine açısından, çapı 2,5 mikrona eşit ya da daha küçük olan maddelere Partikül Madde 2,5 (PM2,5) denildiğini anlatan Can, (PM2.5, ağırlıklı olarak fosil yakıtların kullanımı sonucu açığa çıkmakta ve canlılarda çok ciddi kalp, damar, solunum, dolaşım sistemi problemlerine neden olmakta ve maruz kalındığı seviyeye bağlı olarak da ölümlere yol açabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında PM2,5 derişim analizinin yapılması gerekmekte ancak, Mersin’de PM 2,5 limit değer ölçümü yapacak istasyon yer almamaktadır. Bu durum kentimiz için çevre yönetimi çerçevesinde en kritik eksikliklerden birisidir. Çünkü, PM2,5 ölçümü yapılamadığından dolayı, ilimizde hava kirliliği sonucu ortaya çıkan çevre, sağlık ve can kayıpları gibi problemlerin tespiti ve değerlendirilmesi gerçekleştirilememektedir” dedi.
“2019’DA 83 GÜN PM10 SINIR DEĞERİ ÖLÇÜMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava İzleme Merkezi'nden alınan verilere göre 2019 yılında Mersin’de sadece 83 gün (Partikül Madde 10 (PM10) hava kirliliği ölçümlerinin gerçekleştirildiğini anlatan Can, “365 gün olan yıllık dilimde sadece 83 gün ölçüm yapılması kentimiz için büyük eksikliktir. 2019 yılı için bu 83 günlük ölçümler baz alındığında, sadece 8 günün hava kirliliği ulusal mevzuatlarda yer alan sınır değerlerinin altında yer aldığı görülmüştür. Mersin’de en son ölçüm 05.04.2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bir yıllık zaman zarfında Mersin’de hava kirletici değer ölçümlerinin yapılmaması son derece endişe verici bir durumdur” diye konuştu.
KÜKÜRTDİOKSİT (SO2) ÖLÇÜM SONUÇLARI
Ulusal Mevzuata göre; günlük Kükürdioksit SO2) ) verilerinde limit değerinin aşılmasının bir yılda 3 defadan fazla olmaması gerektiğini anlatan Can, “24 Saatlik SO2 verilerine göre konsantrasyon değerlerine baktığımız zaman Mersin’de Ölçüm Yapılan Gün Sayısı 44 olarak belirtilmekte ancak kirli hava gün sayısına rastlanmamıştır” dedi.
AZOTDİOKSİT (NO2) ÖLÇÜM SONUÇLARI
Azotdioksit (NO2) hava kalitesine etkisi birkaç şekilde ortaya çıkabildiğini ifade eden Can, (Mersin’de
geçen yıllar olduğu gibi Azotdioksit (NO2) ölçümü gerçekleştirilmemiştir. Halk sağlığı ve çevre sağlığını önemli derecede etkileyebilecek ölçümün gerçekleştirilmemesi önemli problemler arasında yerini korumaktadır. Benzer şekilde Mersin ilinde azotoksitlerin (NOx), karbon monooksit(CO) ve Ozon (O3) konsantrasyon değerleri de ölçülmemektedir” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’DE 1 YILDIR HAVA ÖLÇÜMLERİ YAPILMAMAKTADIR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava izleme veri tabanına bakıldığı zaman Türkiye’de 81 il içerisinde sadece 5 il de hava kalitesi konsantrasyon ölçümlerinin yapılmadığının görüldüğünü anlatan Can şöyle devam etti: “Hava kirliliği ölçümlerinin yapılmadığı iller Uşak, Batman, Şanlıurfa, Osmaniye ve Mersin kentleridir. Gerek nüfus yoğunluğu itibariyle gerekse önemli hava kirletici kaynaklara sahip bir kent olan Mersinin son bir yıldır hava kirliliği verilerine sahip olmaması Türkiye’de ölçüm yapılmayan kentle arasında yer alması Mersin için son derece eksik ve irdelenmesi gereken bir noktadır.”(Haber Merkezi)