Otobüs seferleri tamamen durdu | Güney Gazetesi Mersin

Otobüs seferleri tamamen durdu

Mersin Şehirlerarası Otobüs ve Yazıhaneciler Derneği (MEŞOD) Başkanı Kerim Ürkmez, koronavirüs tedbirleri kapsamında şehirlerarası yolculuklara kısıtlama getirilmesinin ardından Mersin’den diğer şehirlere yapılacak otobüs seferlerinin tamamen durduğunu söyledi.

Otobüs seferleri tamamen durdu


ÖZEL HABER / HASAN KÜÇÜK 

Güney Gazetesi’ne otogarda yaşanan sorunlar hakkında bilgi veren Ürkmez, “Şu anda Mersin Otogarından Türkiye genelinde otobüs seferleri yok. Terminali kapattık. İnsanlar otobüslerle başka şehirlere gidemiyorlar. 40 kişilik arabaya 21 kişi alabilirsiniz diye söylenince bütün firmalar otobüslerini durdurdular. 21 kişi buradan İstanbul'a gittiği zaman yolcu başı  120 TL den 2 bin 500 lira yapıyor. Şimdi  İstanbul’a git gel otobüsün 6 bin 500 lira masrafı var. Haliyle ne oldu otobüs seferleri durdu. Yani biz sizi daraltalım siz kapatın mantığı oldu” dedi.

 

“OTOGARDAKİ ESNAFLARDAN KİRA ALINMASIN”

Mersin otogarında 40’ı yazıhane olmak üzere 50 iş yerinin kapalı olduğu ifade eden Ürkmez, bu dönemde otogardaki esnaflardan kira alınmaması yönündeki taleplerine Büyükşehir Belediyesi’nden hala bir cevap alamadıklarını söyledi. Ürkmez, “Kira alınmaması ile ilgili Belediye Başkanımızdan ses sada yok. Tabiri caiz ise davuldan ses var ondan ses yok. Ankara yaptı, İstanbul yaptı, Bursa yaptı. İzmir yaptı. Bir çok Büyükşehir yaptı. Bizim Belediye başkanımızdan bir ses yok. Genel Sekreteri arıyoruz bir havada. Genel Sekreter yardımcısını arıyoruz bir havada. Esnaf bir aydır kapalı. Bizim yapılandırmamız var. Kiralarımız var. Bunlarla ilgili ne fiyat düşünüyorsunuz, ne güzellik düşünüyorsunuz? Hiç ses seda yok.  Pazartesi günü tekrar dilekçe vereceğiz. Bakalım dilekçemizin cevabına ne gelecek onu da bilmiyoruz” diye konuştu.

 

“BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN SES SEDA YOK”

 Sadece kendilerini değil Mersin genelini de düşünerek konuştuklarını anlatan Ürkmez şöyle devam etti: “Yani bize kıyak yapılsın ama öbür esnaflara yapılmasın demiyoruz. Mesela Ankara Belediye Başkanı bu iş bitinceye kadar otogarcılardan kira almayacak. Belediye Başkanı çıktı bunu açıkladı. Sadece otogarcılar için değil belediyenin ne kadar kiracıları varsa bu işi bitinceye kadar kira almayacağım dedi. Bizim Belediye Başkanımızdan bir ses seda yok. Daire Başkanlarını arıyoruz hepsi ayrı bir havada. Şu anda 40’ı yazıhane olmak üzere 50 iş yeri kapalı. Bizim sektörümüzün sahibi yok. Türkiye'de en çok vergiyi veren bizim sektör.  Yazıhaneci, otobüsçü hepsi vergi veriyor. Türkiye'de en çok vergiyi biz veriyoruz ama bizim sahibimiz yok. Şu anda Türkiye genelinde bütün otogarlar kapalı. Bütün yazıhane kapalı bütün firmalar kilit vurmuş oturmuş. Hiç söz eden var mı? Yok.”

 

“ŞARTLAR AĞIR OLDUĞU İÇİN SEFERLER DURDU”

Otobüs firmalarının şartların ağırlığı nedeniyle sefer yapmadığını anlatan Ürkmez, “Bütün otobüsçüler bekliyor. İstanbul’a Ankara’ya gidecek yolcu tedaviye  gidecek olması gerekiyor. Doktor raporu elinde olmazsa gidemez. Birinci derece yakını ölmüş olacak. Kardeşi ölse bile kabul etmiyor. Ben kaç tane annesi babası ölmüş insan bulabileceğim. İstanbul'a 21 tane anası babası ölmüş olan yolcu bulabilecek miyim? 21 tane doktor raporlu yolcu nereden bulacağım?  Bu kriterlerde ortaya koyunca 1 tane 2 tane 5 tane yolcu belki bulabilirsin başka yolcu bulamazsın.  3 tane 5 tane yolcu ile buradan Balıkesir'e İstanbul'a Ankara'ya İzmir'e nasıl gidecek bir otobüsçü? Mantık ben sizi daraltacağım siz oturun yerinizde. Direk sokağa çıkma yasağı yapmıyor da bunu yapıyorlar. 21 kişi kota koymuş ama bir de bunları yanına koymuş” diye konuştu.