“Kişiye özgü yasa kabul edilemez” | Güney Gazetesi Mersin

“Kişiye özgü yasa kabul edilemez”

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yürürlüğe giren infaz yasasına son anda cezaevlerindeki gazetecilerin çıkmasını engellemek için MİT yasasına muhalefet suçu diye bir madde eklendiğini belirterek kişiye özgü yasanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

“Kişiye özgü yasa kabul edilemez”


ÖZEL HABER - HASAN KÜÇÜK

“KİŞİYE ÖZGÜ İNFAZ YASASI ÇIKARILDI”

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yürürlüğe giren infaz yasasını Güney Gazetesine değerlendirdi. Bu kanun ile şu an cezaevinden ilk etapta bu hafta içinden 45 bin kişinin tahliyesinin düşünüldüğünü ifade eden Yeşilboğaz,”Bu sayının 90 bin olacağı hattı 120 bine kadar çıkacağı söyleniyor. Bu yasa tasarısı bir takım değişiklikler geçirdi. Bunlardan en önemlisi kişiye özgü bir infaz yasası çıkarıldı. Genel anlamda ilk gelen tasarıda bazı suçlar kapsam dışı değildi daha sonra bunlar kapsam dışına çıkarıldı. Ama bunlardan en önemlilerinden bir tanesi özel olarak gazetecilerin cezaevinde kalmasını sağlamaya yönelik MİT yasasına muhalefet suçları diye bir ibare eklendi. Sadece burada gazetecilerin çıkmasının önlenmesi bütün amaçtı. Bu olmaz. Hiçbir zaman için kişiye özgü yasaların çıkması genel hukuk  çerçevesinde asla kabul edilemez. İkincisi fikir ve düşünce özgürlüğü eleştiri hakkını kullananların sadece söylemlerinden dolayı cezaevine girmesini zaten hiçbir hukukçu kabul edemez. Bunlar kapsam dışında bırakıldı. Bunları kapsam dışında bırakırken ise terör söylemi ile bunları özdeşlediler. Söylemleri terör kapsama aldılar ve terör de açıkçası yasa kapsamı dışında bırakıldı” şeklinde konuştu.

 

“CANAVARCA HİSLE İŞLENEN SUÇLAR KAPSAM DIŞINDA BIRAKILDI”

Özgecan cinayeti gibi canavarca işlenen suçların da kapsam dışında bırakıldığını ifade eden Yeşilboğaz, “En son Hatay’da bir kız vardı, yüzüne kezzap dökülerek yakılmıştı. O tür cezalarda artırıma gidildi ama bundan önceki işledikleri için indirim uygulanacak. Öyle de bir sıkıntı var. Yani bundan sonra işlendiği zaman o tür suçlarda bir ceza var ama şu an için o şahsın bu yasa kapsamında yargılandığını görebiliyoruz” dedi.

 

“3’TE 2 YATAR 1/2’ YE DÜŞÜRÜLDÜ”

İnfaz yasası ile daha önce üçte iki olarak uygulanan infaz yatarının 1/2’ ye düştüğünü hatırlatan Yeşilbogaz, “Halk tabiriyle 10 yıl ceza aldığı zaman üçte iki yatıyordunuz. 3’te 2’sini yattıktan sonra tahliye edilebiliyordunuz. Şimdi bu 1 bölü 2’ye çıktı. En önemli değişikliklerden bir tanesi bunun 1 bölü 2’ye düşmesi. Yani 5 yıl yatara düştü bu. 6 yıla kadar olan cezalar da ise bunun yatarı yok diyorlar. 1/2 indirim yaptığımız zaman genel suçlarda 3 yıl oluyor. 3 yılda denetimli serbestliğe giriyor ve sizi hemen tahliye edebiliyorlar. 6 yıldan yukarı suçlarda ise 3 yıl indirdikten sonra kalanını yatar olarak hesap ediyorsunuz. 8 yıl almışsa 2 ye bölüyorsunuz 4 yıl. 4 yıldan da 3 yılı denetimli serbestlik olarak çıkarıyorsunuz. Bununda yatarı 1yıl oldu” şeklinde konuştu.

 

“İNFAZ HAKİMLİKLERİ KURULACAK”

Bu yasa ile birde infaz kurumu müessesinin getirildiğini anlatan Yeşilboğaz, “İnfaz Hakimliği kurulacak. İnfaz Hakimliğinin bayağı bir yetki ile donatıldığı görünüyor. Her il merkezinde kurulacak hakimlik infazlara ilişkin kararları verecek. İtirazlar 15 ve 30 gün içinde yapılabilecek. İnfaz hakimliğini vermiş olduğu kararlara karşı yine ilgililer veya Cumhuriyet Savcısı 7 gün içerisinde itiraz edebilir” diye konuştu.

 

“NAFAKA SUÇUNDAN YATARI OLANLAR AÇIK CEZAEVİNE ALINACAK”

Burada önemli olanlardan bir tanesininde nafaka ile ilgili olduğunun altını çözen Yeşilboğaz şöyle devam etti: “Nafaka ile ilgili suçlarda yatarı olanlar açık cezaevine alınacaklar. Tahliye edilmeyecekler ancak açık cezaevine alınacaklar. Adli para cezasını ödemediği için hapis cezası alan vatandaşlar doğrudan açık cezaevine gönderilecekler. Taksirli suçlardan dolayı 5 yıl ve daha az ceza alanlar açık cezaevine alınacak. Açık cezaevindekiler ise denetimli serbestlik yasasından yararlanabilecek.  Terör suçları ve cinsel suçlar kapsam dışı bırakıldı. Mükerrerlik hallerinde işlenen suçlar tefecilik gibi suçlar kapsam dışı bırakıldı. Açık cezaevindeki hükümlüler, kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmeye hak kazanan hükümlüler ve denetimli serbestlikten yararlanan hükümlüler koronavirüsü nedeniyle 31 Mayıs’a kadar izinli sayılacaktır. Bu döneme kadar evlerinde zaman geçirecekler. Mahkumların olağanüstü tedbir çerçevesinde geriye dönmesinde bir sıkıntı yaşadığı takdirde bunlara bir ceza verilmeyeceği belirtiliyo.

 

“ÇOCUKLARLA İLGİLİ OLUMLU DÜZENLEME VAR”

Yasada çocuklar lehine bir olumlu düzenleme olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, “Suça sürüklenen çocuklar vardır aynı zamanda bunlar hem mağdurdur hem suçlu diye tabir edilir. Bu çocuk hükümlüler daha önceden 2 ayda bir aile görüşmesi sağlayabiliyorlardı. Bunlar anne babası ile görüşüyor kardeşleriyle görüşemiyorlardı.  Simdi bu görüşü ayda bire düşürdüler ve görüşmeye kardeşi de dahil ettiler. Aile birliği sağlanması bağlamında bu olumlu bir gidişat.  Yasamızda 30 Mart 2020 ye kadar işlenen suçlar bakımından tabi olduğu infaz rejimine göre çocukların özellikle koşullu salıverme süresinde şöyle bir uygulama getirildi. 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda çocukların geçirdiği bir gün 3 gün olarak hesap edilecek. Yani bu biraz daha çocuk mahkumların yatarını düşürüyor.  18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda kalmışsa çocuk bu 1 gün 2 gün olarak hesap edilecek. 3 yıl yatarı varsa 1.5 yıl olarak hesap edilecek. Özellikle çocuklar cezaevinde zorunlu mahkum olmalarını her zaman eleştirmiştik. Burada da bir düzenleme getiriliyor. Doğumdan önce hamile ve doğumdan itibaren bir yıl geçmemiş olan kadınların cezaların infazı ertelenebilecek. Daha önce 6 ay erteleniyordu. Bu 1 yıla çıkarıldı. Kadınların dışarıdan cezalarını çekmeleri sağlanabiliyor” şeklinde konuştu.

 

“YAŞLI VE BAKIMA MUHTAÇ MAHKUMLAR İÇİN ÇOK ŞİKAYET GELİYORDU”

Yasada 65 yaş üstü mahkumlar içinde madde bulunduğunu anlatan Yeşilboğaz şunları söyledi:

“65 yaşını bitirmiş mahkumlar ve kadın mahkumlar toplam 1 yıl ve daha az hapis cezası varsa ev hapsi uygulanabiliyor. 75 yaşını bitirmiş mahkumlar toplam 4 yıl veya daha az hapis cezası almışlarda ev hapsi uygulanabilir. Bununla ilgili çok şikayet geliyordu. Bunlar 5 yıl ve daha az hapis cezası almışsa ev hapsi uygulanabilecek. Bunları önemsiyoruz” dedi.

 

“ASIL SORUNUMUZ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ”

Yasanın genel olarak olumlu olduğunu ancak içinde ayrımcılık içeren maddeler bulunduğunu ifade eden Yeşilboğaz, “Biz ayrımcılığa karşı çıkıyoruz. Son  anda MİT yasasını ekleyerek gazetecilerin önündeki çıkışı engellediler. Bu insan hakları evrensel yasalarına aykırı.  Biz hep düşünce özgürlüğünden bahsediyoruz. Türkiye'de düşünce özgürlüğünden bahsedilir ama asıl bizim sorunumuz düşünce özgürlüğü değil ifade özgürlüğü. Biz bu kavramları netleştirmemiz lazım. Siz istediğiniz gibi düşünebilirsiniz ifade etmedikten sonra suç değil. Ne zaman bunu suç haline büründürüyorlar bunu ifade ettiğiniz zaman. Biz ifade özgürlüğünü savunuyoruz. Burada insanlar eleştiri haklarını kullanabilmeli, fikirlerini özgürce ifade edebilmeli. Bu ceza yasasında özellikle toplumu kışkırtmaya yönelik, silahlı eylemlere çağrı,  toplumda kaos yaratacak şekilde bir bayanı yoksa toplumu harekete geçirecek bir beyanı yoksa bu bir suç olarak kabul edilemez” şeklinde konuştu.

 

“TWEET ATTI DİYE İNSANLARIN İÇERİ ATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”

Cezaevleri boşaltılmaya çalışılırken tweet attığı için bazı gazetecilerin içeri atılmasının kabul edilemez bir durum olduğuna dikkat çeken Yeşilboğaz şunları söyledi: “Biz buralara itiraz ediyoruz. Genel anlamda infazlar düzenlenmiş bunları olumlu buluyoruz. Bunlarda bir sıkıntı yok. Biz genele itibar etmiyor ve özel kişilere karşı ve kesime karşı infaz yasasının uygulanmamasını eleştiriyoruz. Bazı suçlarda artırıma gidiliyor bunlar önemli. Son dönemlerde tefecilik suçu gerçekten çok arttı özellikle Mersin’de de suç oranı arttı bunun cezasını 5 yıldan altı yıla çıkarıyorlar. Örgüt kurma suçunu arttırdılar. Kasten yaralama, canavarca hisle kasten yaralama yoktu bunu getiriyorlar. Yapılan yanına kar kalmayacak. Umarım bunu doğru düzgün uygulayabilirler.”