Özel Haber / Hasan KÜÇÜK
Zabıta ekipleri pazar yeri girişinde ücretsiz maske dağıtırken girişteki makinadan ellerini dezenfekte etmeleri konusunda uyardı. Emniyet güçleri de yaşı 65’in üzerindekileri pazar yerine sokmayarak evlerine gönderdi. Pazar yeri girişine gelen Kaymakam Muhittin Pamuk da vatandaşlarla sohbet ederek dertlerini dinledi. Kaymakam Pamuk, vatandaşları sosyal mesafe kurallarına uymaları, ellerini dezenfekte etmeleri ve maske takmadan pazar yerine girmemeleri konusunda uyardı. Daha sonra pazar yerine giren Pamuk, esnafları tek tek dolaştı. Esnaflarla sohbet eden Pamuk eldiven takmaları, sosyal mesafeye uymaları ve ürünlerin seçtirilmemesi konusuna dikkat etmelerini istedi. Pamuk, talebimize rağmen bir açıklama yapamayacağını söyledi.
“PAZARA ÇIKAMAYAN ESNAFLAR ÇOK SIKINTI ÇEKİYOR”
Mersin Pazarcılar Odası Başkanı Abdülhalim Batur ise Güney’e yaptığı açıklamada, Koronavirüs tedbirleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ülke genelinde 81 ile gönderilen genelgede pazarcı esnaflarından zaruri ihtiyaç olmayan; giyim, tekstil, zücaciye ayakkabı oyuncak takı- toka, hırdavat gibi ürünlerin satılmayacağının belirtildiğini söyledi. Bu ürünleri satan arkadaşlarının pazara çıkamaması nedeniyle şu anda maddi olarak ciddi sıkıntılar çektiğini vurgulayan Batur, “ Gerçek anlamda ödemeleri vardır. Sıkıntıları çok büyük. Şu anda pazara çıkamıyorlar. Mevcut açan zebze, gıda ve temizlik ürünlerinde de ara mesafe 3 metre. Eldiven ve maske konusunda ciddi anlamda çalışma var ancak sıkıntı yaşanıyor. Esnaf tedirgin. Vatandaşlar tedirgin. Pazar yerlerindeki sirkülasyondan, kalabalıktan dolayı işlerin düştü. İnsanlar virüsten dolayı sokağa çıkmamasından dolayı pazarcı esnafı gerçek anlamda mağdur. Buradan Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımız merkezi yönetimde Valimiz ve Kaymakamımız belediyelerimizden esnaflarına sahip çıkmasını istiyoruz. Esnaf ve sanatkarın bittiği yerde hayatın durduğunu düşünüyoruz. Bu halkın ihtiyacını karşılayan canını ortaya koyup gecesini gündüzüne katan çalışan pazarcı esnafın arkasında durmalarını bu konuda yardımcı olmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“MEZİTLİ HARİN BELEDİYE BAŞKANLARINDAN HENÜZ CEVAP ALAMADIK”
Bu süreçte pazarcılardan işgaliye harcı alınmaması için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Batur, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere 4 merkez ilçe belediye başkanlarımızla yazıştık. Bu koronavirüs bitinceye kadar esnaf arkadaşlarımızdan belediyelerin almış olduğu işgaliye harcının alınmaması için talepte bulunduk. Bu zor süreçte esnafımıza destek olunması için herkesi tuğla üzerine tuğla koymaya davet ediyoruz. Esnaf arkadaşlarımız mağdur. Bununla ilgili belediyelerden bir talebimiz oldu. Mezitli Belediye Başkanımız sağolsun almayacağını söyledi. Diğer belediyelerden şu ana kadar bir cevap alamadık. Ama olumlu bir cevap bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“GEÇ İLAN EDİLEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NEDENİYLE ELİMİZDE KALAN ÜRÜNLER ÇÖPE GİTTİ”
Geçen haftaki sokağa çıkma yasağının geç ilan edilmesi nedeniyle pazarcıların ellerinde kalan ürünleri çöpe dökmek zorunda kaldığını anlatan Batur, “Geçen hafta gece geç saatlerden ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle dünyanın ikincisi Türkiye’nin birinci üretim bölgesi olan Mersin Hal’inin Cumartesi günleri kapalı olduğu için tüm esnaf arkadaşlarımız Cuma gününden iki günlük ürününü almıştı. Cuma akşamı geç saatte bu karar çıktığı için Mersin’de 1500 esnafımız 2 günlük malı çöpe atmak zorunda kaldı. Havaların sıcak olmasından dolayı yeşilliktir, çilektir buna benzer bozulan ürünler maalesef hepsi çöpe gitti. Esnafımız mağdur oldu. Ürünler değerlendirilemedi. Sokağa çıkma yasağı olmasından dolayı sadece pazar değil market manav her taraf kapalı olması ve halkın sokağa inememesinden dolayı bütün ürünler çürüdü” diye konuştu.