ÖZEL HABER / HASAN KÜÇÜK
Bozyazı Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Mustafa Şen, Güney’e yaptığı ilçelerindeki seralarda muz fiyatının şu anda 7 buçuk 8 lira aralığında olduğunu bu fiyatın ise gayet güzel olduğunu söyledi. Şu anda muzun az dönemi olduğunu ancak piyasaya cevap verebilecek durumda olduklarını ifade eden Şen, “Sıkışık bir durum yok. Yetecek kadar elimizde muz var. Üretimle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Geçen yılda 8 TL'yi görmüştü ama kısa sürmüştü. Bu sefer uzun soluklu olacak. Ramazan Bayramı’na kadar böyle sürmesini bekliyoruz” dedi.
“HEM ÜRETİCİ HEM ESNAF AÇISINDAN FİYAT İYİ”
Bu fiyatın hem üretici hem de muz ticareti yapan esnaf açısından da iyi olduğunu anlatan Şen, vatandaşların muzun pahalı olması nedeniyle tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine, “Muz çok pahalı diyorlar da yerli muzu çektiğimizde ithal muzu daha yüksek fiyata yiyecekler. İthal muz daha yüksek. Şu anda muz fiyatının iyi olması mevsimsel olarak muzun az olmasından kaynaklanıyor. Bunun ithal muzun sokulup sokulmaması ile bir alakası yok. İthal muzla ilgili bir kısıtlama yok zaten. Direk ülkemize giriyor” şeklinde konuştu.
“ÇİLEKTE SIKINTI VAR”
Şu anda çilek fiyatının düşük olması nedeniyle üreticinin sıkıntılı olduğunu ifade eden Şen, “Ürünün kalitesini göre çilek fiyatı 1 TL ile 4 TL arasında değişiyor. Çilek fiyatının düşük olmasının nedeni ihracatın olmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle çilek fiyatları düştü” diye konuştu.
Daha önce fiyatı düşük olan domatesin biraz toparlandığını anlatan Şen şöyle devam etti: Domatesin çeşidine göre serada fiyatı 2TL ile 5 TL aralığında.
Serada marka marka boy boy ona göre fiyatlar 2 TL’den başlıyor 5 TL ye kadar var. Salatalık 1 TL civarında. Salatalık fiyatı da normal, şu anda çok düşük değil. Salatalık tonaj yapan bir ürün. Patlıcan fiyatları ise olması gerekenden daha düşük. Şu anda patlıcan 1.5 TL civarında.”
“AKARYAKIT FİYATLARININ DÜŞMESİ OLUMLU”
Akaryakıt fiyatlarının düşmesin hem esnaf hem üretici açısından iyi olduğu anlatan Şen, “Tüketim maliyetleri yüksek olunca ister istemez tüketiciye yüksek yansıyor. Tek sıkıntı tüketici açısından o. Tüketiciye ulaşıncaya kadar maliyet yüksek, aracı çok. İster istemez maliyetler artıyor. Ama üretici direk götürüp de pazarlar ürün satma şansı var ama üretici bunu yapmaz. En basiti Anamur’da bile üretici semt pazarına götürüp 1 kasa domatesini satmıyor” ifadelerini kullandı.
“ARACISIZ ÜRÜN SATMAK DAHA AVANTAJLI”
Üreticinin aracısız ürün satmasının daha avantajlı olacağını anlatan Şen, “Üreticinin bunu yapmasında bir engel yok. Devlet yasada çıkardı istediğin yere istediğin şekilde ürünü götür sat diyor ama onu yapacak üretici yok. Üretici rahat kapımda satayım paramı da alayım işime bakayım diyor. Uğraşmak istemiyor o işlerle. Öyle bir şey yapsa ürün daha iyi değerlenir” dedi.
“CİDDİ ŞEKİLDE ÜRETİME YÖNELİŞ VAR”
Şu an ülke genelinde ciddi şekilde üretime bir yöneliş olduğunu vurgulayan Şen, “Şimdi bu koronavirüs olayı da işin gıdada bittiğini, sağlığın düzenli beslenmeyle çözülebileceğini anladı insanlar. İnsanlar ciddi tüketim yapıyor. Hallerde ürünler satılıyor. Pazarlara soruyoruz akşam 5 ten sonra ellerinde ürün kalmıyor. İnsanlar sokağa çıkma yasağı da olunca alıyor evinde tüketime devam ediyor. Şu anda ciddi bir talep var ürünlere bu fiyatları etkiliyor. Ülkenin kurtuluşu üretimde. Top, tüfek maydanoz salatalık her şeyi üreteceğiz. Başka çare yok. Düşünebiliyor musunuz ülkeler birbirlerine giden maske uçaklarını gasp ediyor. Bizim ülkemizde halk eğitim merkezi olsun, askeriye olsun tekstilciler maske dikiyor. Bedava maske dağıtılıyor. Bu işte Anadolu ruhudur” ifadelerini kullandı.