Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, TFF 1. Lig Kulüpler Birliği Başkanı ve Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak, TFF 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği Başkanı ve Kırklarelispor Kulübü Başkanı Volkan Can ile Adanaspor Kulübü Başkanı Bayram Akgül, İstanbulspor Faaliyetleri A.Ş Başkanı Ecmel Sarıalioğlu, Giresunspor Kulübü Başkanı Sacit Ali Eren, Keçiörengücü Spor Kulübü Başkanı Sedat Tahiroğlu, Erzurumspor Kulübü Başkanı Hüseyin Üneş, Altay Spor Kulübü Başkanı Özgür Ekmekçioğlu, Eyüpspor Kulübü Başkanı Murat Özkaya, Kahramanmaraşspor Kulübü Başkanı Fatih Ceylan, Erzin Spor Kulübü Başkanı Muzaffer Özbilen, Bayrampaşa Spor Kulübü Başkanı Cengiz Günaydın’ın aralarında bulunduğu kulüp başkanları ile video konferans aracılığıyla bir araya geldi.
“İDARİ, MALİ VE SPORTİF OLARAK KAYNAKLARIMIZI DAHA ETKİN, VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMALIYIZ”
Bakan Kasapoğlu, kulüplerin yönetim anlayışının değişmesi gerektiğini ifade ederek, “İdari, mali ve sportif olarak kaynaklarımızı nasıl daha etkin, verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanacağız, öncelik bu konuda olmalı. Yoksa sorunlara sadece kısa vadeli ve palyatif çözümler üretilmesi üzerine yaklaşımlarla 20 yıl geçti ve sorunlar büyüdükçe büyüdü. Şimdi korona virüs sonrasını fırsata çevirebilmemiz için uzun vadeli ve gerçekçi stratejilere ihtiyacımız var. Hep beraber sadece bugün için değil, asıl yarınlarımız için mücadele etme zamanı. Çünkü gelecekte daha da güçlü olacağız inşallah. Bu sürece hazırlanmalıyız” şeklinde konuştu.
“SPORDA İTHAL EDEN DEĞİL İHRAÇ YAPAN ÜLKEYE DÖNÜŞMELİYİZ”
Kulüplerin altyapıya önem vermesi gerektiğini dile getiren Bakan Kasapoğlu, “Pandemiden sonrasını nasıl fırsata çevireceğimizi öncelememiz gerekiyor. Post korona döneminde futbolun, kulüp ve spor yönetiminin yeni normallerini iyi analiz etmek lazım. Elimizdeki kaynakları etkin ve verimli kullanmak zorunluluğumuz var. Bundan sonra futbolda ithal ikame, dışa bağımlılık, üretim yapılmadan artık mümkün değil. Bakanlık olarak biz de bütün spor stratejimizi bu şekilde uyguluyoruz. Altyapının, üretimin önemini vurguluyoruz. Sporda ithal eden değil ihraç yapan ülkeye dönüşmeliyiz diyoruz. Çalıştayda da temel konu ve stratejilerimiz hep bunların üzerineydi. Bundan sonra mali anlamda ayağını yorganına göre uzatan, sportif anlamda tüketimden çok üretimi olan, ithalatı değil ihracatı önceleyen kulüplerimizi destekleyeceğiz. Nasıl teknolojiden tarıma, sanayiden ticarete, sağlıktan savunma sanayine kadar milli bir kalkınma hamlesine geçiyorsak futbol için de aynı anlayış geçerli” dedi.
“AMATÖR BRANŞLAR İLE İLGİLİ SON DÜZENLEME MALİYE BAKANLIĞIMIZA GÖNDERİLDİ”
Bakan Kasapoğlu, devletin vergi ve stopaj iadeleriyle amatör branşları desteklemeye devam ettiğini vurgulayarak, “Bu hususta son düzenleme Maliye Bakanlığımıza gönderildi. Kısa bir süre içerisinde nakit akışının sağlanacağını düşünüyorum. Amatör branşlara yönelik yaklaşımların devamlılığının sürdürülmesi noktasında olduğumuzu ayrıca belirtmek istiyorum” diye konuştu.
TARSUS’A NE OLACAK?
Toplantının ardından akla gelen ilk soru ise Mersin’in tek profesyonel takımı olan Tarsus İdman Yurdu’nun akibeti ne olacak? oldu. Tarsus İdman Yurdu’nun mücadele ettiği 2.Lig’in Kulüpler Birliği Başkanı Volkan Can toplantının ardından açıklamada bulundu. Volkan Can, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "TFF 2 ve 3. Lig’deki kulüpler olarak Süper Lig ve TFF 1. Lig’den kendimizi ayırmak istedik. 2. ve 3. Lig kulüplerinin TFF Sağlık Kurulu tarafından hazırlanan ’Futbola Dönüş Öneri Protokolü’nü karşılamasının imkanı yok. Biz şu an gruplarında lider takımların bir üst lige çıkmasını istedik. Ayrıca 2 ile 9. sırada yer alan takımların tek maç usulüyle play-off oynamasını ve buradan 1 ekibin üst lige yükselmesi gerektiğini belirttik. Küme düşmenin de kaldırılmasını istedik. Diğer türlü 30-40 maç oynamak zorunda kalacağız. İnsan sağlığı açısından en iyi yolun bu olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)