Sevinç - Endişe bir arada! | Güney Gazetesi Mersin

Sevinç - Endişe bir arada!

Mersin’inde aralarında bulunduğu 7 ilde koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan seyahat kısıtlamasının kaldırılması ve 11 Mayıs’ta AVM ve kuaförlerin açılacak olması bazı vatandaşlar tarafından olumlu karşılanırken bazılarını ise endişelendirdi.

Sevinç - Endişe bir arada!


HABER  Hasan KÜÇÜK-Ahmet SÜTCÜ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada aralarında Mersin’in de bulunduğu 7 ilde seyahat kısıtlamasının kaldırıldığı belirtirken 11 Mayıs’ta alışveriş merkezleri ile beraber kuaförlerinde açılacağını duyurdu. Erdoğan tarafından açıklanan yeni kararları bazı vatandaşlar desteklerken bazıları ise kararın erken olabileceğini dile getirdi.

 

“DEMEK Kİ İYİ BİR NOKTADAYIZ”

Resul Güdül isimli vatandaş “Cumhurbaşkanımız yasağı kaldırmaya uygun gördü. Mersin’e giriş-çıkışlar serbest hale geldi. 31 ilin sadece 7’sinde açıldı. Yetkililer Mersin için yasağın kalkmasını uygun gördülerse demek ki iyi bir noktadayız. Hayırlısı olsun” dedi.

 

“DUYARLILIĞIMIZIN MEYVESİNİ TOPLUYORUZ”

Gökhan Akdemir adlı vatandaş ise şu andaki gidişattan çok memnun olduklarını açıklanan rakamların kendilerini sevindirdiğini söyledi. Akdemir, “Mersin’e giriş-çıkışları serbest hale getirildi. Mersin halkı olarak duyarlı davrandık. Rakamlar azaldı. Zaten fazla çoğalmadı. Böyle olunca Cumhurbaşkanımız yasağı kaldırdı. Şu anda mutluyuz. Kararı doğru buluyorum. Biz millet olarak yeri geldiğinde duyarlı davranıyoruz. Yeri geldiğinde kenetlenmesini biliyoruz. Kenetlendik. Ben 6 sene Almanya’da yaşadım. Avrupa’da bu birlik ve beraberliği göremezsiniz. Kendimi ben karantinaya aldım. Vicdanlı olarak ben kimseye bulaştırmayayım, kimsede bana bulaştırmasın diye evden dışarı çıkmadım. Biz bunun meyvesini şimdi topluyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İNŞAALLAH ADAN İÇİN DE YASAK KALKAR”

Halit Karadere isimli taksici de “Yasak kalktı. Ama müşteri yok. Biz günde 1-2 müşteri alıyoruz. Sabahtan beri 1 müşterim geldi.  Akşama doğru 1 müşteri daha gelir. 2 müşteri ile günü kapatıyoruz.  Esnaf olarak devletimizin bizlere el uzatmasını bekliyoruz. Kredi çıkıyor lakin sicilimizin bozuk olduğu için alamıyoruz.  Yasak kalktı. Ama 7 ile kalktı. Her yer açılsa çok iyi bir olur.  Her adımın bir bedeli var. Doğru zamanda doğru karar verilip bu yasaklar kalkmalı. Büyüklerimiz inşallah çözüm bulur. Mersin’de yasak kalktı. Ama Adana’ya kalkmadı. Ben haftada iki defa Adana’ya sefer atıyordum. Müşteri atıyordum. Şu an onu atamıyorum. İnşallah Adana’ya yasak kalkar da bizde iş yaparız. Mersin’de vatandaş dışarı çıkmadı bunun mükafatını şimdi aldı” diye konuştu.

 

“KARAR ERKEN OLDU”

Kuaför salonu olduğunu söyleyen Onur Çolaker ise kararın erken olduğunu söyledi. Çolaker, “İnsanlar korkuyor. 7 ile seyahat kısıtlamasının kaldırılma kararı erken oldu. Benim kuaför salonun var kuaförlerin açılması da sistemli olmadı. Açılacak ama nasıl açılacak. Hijyen nasıl sağlanacak. Yurt dışı kesinlikle kalkmaması lazım. Seyahat kısıtlamasının kaldırılması da erken. İnsanlar gelip gitmemesi lazım. Mesela Mersin’de az ise Adana’da çok ise Adana’ya gelip gittikçe ne olacak salgın patlayacak. Daha erken. Adana şu an yasak ama ilerde açılınca aynı sorun olacak” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİNLİLER TEDBİRLERİN MÜKAFATINI ALDI”

Atatürk Caddesi’nde parfümeri sahibi Ahmet Düzgün de AVM’lerin açılmasının birazcık sıkıntı olabileceğini söyledi. İnsanlar özellikle alışveriş için gelip gittiğini ifade eden Düzgün şunları söyledi: “Sokağa çıkma kısıtlamalarından sonra bizim işlerimiz artıyor. Ama AVM’ler açıldığında insanlar oraya gidecek. Hastalığın yayılma riski artacak. Onun yerine bizim gibi esnafların açılması en azından sokaklar 1’er metre 1 buçuk metre aralıklarla bulunma, yürüme imkânı var. AVM’lerin açılacak olmasının daha erken olduğunu düşünüyorum. Mersin gibi bazı illerde seyahat kısıtlaması kaldırıldı ancak sorunlu illerde henüz kaldırılmadı. Mersin’in insanı kurallara uyma konusunda daha bilinçli. En azından maske, eldiven kullanıyorlar. Dışarıda daha dikkatliler. Mersin tedbirleri uymasının mükafatını almış oldu. Esnaf olarak ta herkes maske, eldiven, siperlik kullanıyor.  Hijyene dikkat ediyor.”

 

“ORTAM RİSKLİ”

Hasret Özveren ise çarşıdaki kalabalığa dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu virüs geçmedi ise bu ortamda bu artabilir. Tedbirlerin gevşetilmesinin bir manası olması lazım. Seyahat yasağının kalkması bence kötü oldu. Esnafı anlıyorum geçim sıkıntısı var herkesin var ama şu anki durum böyle. Bir yandan berberlerin açılması ekonominin dönmesi lazım ama ortam riskli çünkü görünmeyen bir düşmanla savaşıyorsunuz. Ne olduğu belli değil.”