“Kasada para varsa başkanlık çok kolay!” | Güney Gazetesi Mersin

“Kasada para varsa başkanlık çok kolay!”

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Belediye Başkanlığının kasada para olduğu takdirde çok kolay bir iş olduğunu vurgularken para olmadığı ve birde fazlasıyla borçlu bir belediye devralındığı takdirde ise meşakkatinin büyük olduğunu anlattı.

“Kasada para varsa başkanlık çok kolay!”


RÖPORTAJ / İBRAHİM AYDEMİR

31 Mart yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Anamur Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Hidayet Kılınç, geride bıraktığı 13 aylık sürede ilçede yaptığı çalışmaları Güney’e değerlendirdi.

Kılınç, Türkiye’de koronavirüs vakasının hiç görülmediği nadir ilçelerden olan Anamur’da aldıkları tedbirleri ve geride kalan 13 aylık başkanlık sürecinde ilçedeki değişikliği anlattığı röportaj sizlerle…

 

Karantina günleriniz nasıl geçiyor? Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karantina günleri elbette herkes gibi bizi de sıkıyor ancak, biliyorsunuz salgın kendi kendine yayılmıyor. Mutlaka temas ile bir başkasına bulaşıyor. Bu yüzden taşıyıcı olmamaya, gündelik rutinlerimizi en az temas ile devam ettirmeye çalışıyoruz.

 

 

Dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs Anamur’u nasıl etkiledi? Anamur bu salgını nasıl geçiriyor?

Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu tarafa Belediye olarak aldığımız tedbirler, medya ve sosyal medya aracılığı ile sürekli olarak yaptığımız uyarılar ve Anamurlu hemşerilerimizin, getirilen kısıtlamalara son derece duyarlı davranması sayesinde çok şükür ilçemiz Anamur’da şu ana kadar herhangi bir vakaya rastlamadık. Tedbirlerimizi arttırarak sürdürmeyi ve inşallah bu süreç sona erdiğinde de hiç vaka görülmeyen ender kentlerden birisi olmayı hedefliyoruz.

 

“HİJYENE BÜYÜK ÖNEM VERDİK”

 

Anamur Belediyesi olarak, salgına yönelik ne gibi tedbirler aldınız?

İlk etapta sağlık kurumlarından aldığımız görüşler doğrultusunda bir dezenfektasyon ekibi kurduk, hijyen malzemesi temin ettik ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bir araya geldiği resmi kurum/kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerini ve okullarımızı dezenfekte etmeye başladık. Sosyal medya hesaplarımızdan sürekli olarak vatandaşlarımıza uyarılarda bulunduk, kalabalık ortamlara girmemelerini tavsiye ettik.

Anamurlu hemşerilerimiz bu konuda yeterince bilinçli ama biz yine de farkındalık yaratmak adına üzerinde evde kal, hayat eve sığar gibi sloganlar bulunan balonlar hazırladık ve kentimizin yoğun olarak kullanıldığı alanlara astık.

Vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı cadde ve sokaklardan başlayarak kaldırımları ve yolları dezenfektan ile yıkayarak hijyenik bir hale getirdik.

İlçemiz aynı zamanda bir tatil beldesi, dolayısı ile Ankara, İstanbul, Konya gibi kentlerden gelen yazlıkçı misafirlerimiz var. Emniyet güçlerimizle birlikte görevlendirdiğimiz zabıtalar ile bu vatandaşlarımızı 14 günlük karantina süresine ve sosyal izolasyon kurallarına uymaları konusunda her eve giderek sürekli olarak uyardık.

Banka ATM’lerinin yanına, içerisinde dezenfektan maddesi bulunan makineler yerleştirerek vatandaşlarımızın kullanımına sunduk.

Yine banka önlerinde vatandaşlarımız için 2’şer metre aralıklarla mesafe hatırlatıcı tabelalar yerleştirdik.

Belediyemize bağlı Sanat Atölyesinde gönüllü bayanlarımız tarafından ücretsiz maske üretimi gerçekleştiren ilk belediyelerden birisi Anamur Belediyesi’dir. Şu anda günlük 1000’in üzerinde koruyucu maske üretiyor ve ücretsiz olarak vatandaşlarımıza dağıtıyoruz.

Yine biliyorsunuz virüs nedeniyle uzun süredir kapalı olan berberler ve kuaförler, bugün iş başı yapacak. Berber ve kuaför esnafımızın iş yerlerini açılış öncesinde ekiplerimizle dezenfekte ederek daha hijyenik bir hale getirdik.

Vatandaşlarımızın bu süreci en az hasar ile atlatabilmesi için belediye olarak gece gündüz çalışıyoruz.

 

“HİJYEN MALZEMESİ VE MASKE KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMADIK”

Hijyen malzemesi veya maske sayısında sıkıntı yaşadınız mı?

Az öncede söylediğim gibi, hijyen malzemesi ve koruyucu maske konusunda hiç sıkıntı yaşamayan ender Belediyelerden birisi Anamur Belediyesi’dir. Çünkü devletimiz tarafından virüse yönelik tedbirler alınmaya başladığı andan itibaren Anamur Belediyesi olarak bizlerde harekete geçerek ne yapabiliriz konusunu gündemimize aldık ve tabiri caizse insanların daha ne olduğunu bile anlayamadığı bir ortamda Belediyemize bağlı Sanat Atölyemizi hemen Maske Üretim Merkezine çevirerek gönüllü bayanlarımızla maske üretimine başladık. Şu anda 100.000’e yakın Koruyucu Maske üretimi gerçekleştirmiş durumdayız. İhtiyacı olan vatandaşlarımız başta olmak üzere ilçemizde bulunan tüm sağlık kuruluşlarına da ücretsiz maske temini sağladık. Virüs salgını devam ettiği sürece bizde üretime devam edeceğiz.

 

“MUZ FESTİVALİ İÇİN ERTELEME KARARI ALABİLİRİZ”

Salgından dolayı birçok belediye planlarını ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldı. Anamur Belediyesi olarak sizler bu süreçte ne gibi kararlar aldınız?

Şu an için Ramazan ayında Anamurlu hemşerilerimizle buluşmak için vermeyi planladığımız iftar yemeğimiz dışında erteleme kararı aldığımız bir etkinliğimiz olmadı. Ancak her yıl temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz Anamur Uluslararası Kültür ve Muz Festivali için belki bir erteleme kararı alabiliriz. Ekim ayında geçen yıl KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı ağırlayarak uluslararası boyuta taşıdığımız Anamur Tarım ve Gıda Fuarımız var ancak o tarihe kadar inşallah hayatın normalleşeceğini ve salgının tamamen olmasa bile büyük ölçüde kontrol altına alınacağını düşünüyorum.

Ancak tabi salgın nedeniyle doyasıya kutlayamadığımız milli bayramlarımız var. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bunlardan birisiydi. Yine de 23 Nisan’da hem uzun süredir dışarı çıkamayan çocuklarımızın bayramını kutlamak hem de Milli Mücadele Kahramanlarımızı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü yeniden anmak ve anlamak için sosyal izolasyon kurallarına uygun bir şekilde vatandaşlarımızı Türk Bayrakları ile birlikte balkonlarına davet ederek belediyemizin merkezi anons sisteminden milli marşımızı ve kahramanlık türkülerimizi çaldık, hep bir ağızdan eşlik ettik, 66 bin Anamurlu ile birlikte söyledik. Önümüzde yine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız var. İnşallah kurtuluşumuza ilk adımın 101. yılında gençlerimize ve Anamurlu hemşerilerimize yeniden milli duygularını yaşatacak benzer bir organizasyon planlıyoruz.

 

 

Salgın olmasaydı Anamur Belediyesi 2020 yılında ne gibi projeler gerçekleştirecekti?

Şu an için 2020 yılında gerçekleştirmeyi planladığımız ancak virüs nedeniyle ertelediğimiz bir etkinliğimiz yok. 2020 yılı için yaptığımız planlamaların büyük çoğunluğunu asfalt dökme işlemi oluşturuyor. Dolayısı ile asfalt dökümü için yaptığımız planlamada virüs nedeniyle herhangi bir aksaklık yaşayacağımızı düşünmüyorum.

 

“BELEDİYE BAŞKANLIĞI KASADA PARA VARSA ÇOK KOLAY!”

Başkanlıkta 1 yılı geride bıraktınız. Geride kalan bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Belediye Başkanlığı kasada para varsa çok kolay, ancak kasanızda paranızın olmadığı gibi birde üzerine fazlasıyla borçlu bir belediye devralmışsanız işte o zaman gerçekten meşakkatli bir iş. Göreve geldiğimizde 37 milyon TL’lik bir borçla karşılaştık. Belediyemizin makine parkı ise içler acısı idi. Kamyonlar ve iş makineleri çok eski olduğundan sürekli arıza veriyordu. İşe makine parkını güçlendirmekle başladık ve 1 yıl içerisinde, 1 milyon TL’si hibe olmak üzere toplamda 7 milyon TL’lik yatırımla 24 yeni araç alarak araç parkımızı baştan sona yeniledik. Bununla da yetinmedik, zaten maddi sıkıntı içerisinde olan Belediyemizde sıkı tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyduk. Gereksiz tüm harcamalardan kaçındık. Hatta vatandaşlarımızın taleplerinin yüzde 80’ini oluşturan yol sorununu, maliyeti yarı yarıya düşürecek şekilde çözmek için Konkasör-Taş Kırma Makinesi satın aldık. Taş ocağı için gerekli tüm izinleri aldık ve makinemizi ocağımızın bulunduğu alana taşıdık. Yine asfalt şantiyesi kurulumunu gerçekleştirdik. İnşallah bugünden sonra Anamur Belediyesi yarı maliyetle kendi asfaltını kendisi dökecek.

Bunların yanı sıra 1 yıl içerisinde Karayolları Bölge Müdürlüğümüz ile işbirliği yaparak Akpınar ve Abanoz yaylalarımızda 10 km asfalt dökerek vatandaşlarımızın ayağını tozdan kurtardık. Çevreden merkeze hizmet kervanı projemizle neredeyse 50 yıldır ihmal edilen köylerimizde binlerce büz döşeme, yeni yol açma ve stabilize yol çalışması gerçekleştirdik. Asfalt şantiyemiz ve taş ocağımız faaliyete geçtiğinde buralarda da asfaltlama çalışması gerçekleştirecek, başladığımız hiçbir işi yarım bırakmayacağız. Beton asfalt döktüğümüz tüm yolların kenarına beton kanaletler yaparak yol ömrünü uzattık ve bunu bütün yollarımızda uygulama kararı aldık. Şu ana kadar 14 km beton asfalt ve 10 bin metrekare parke yol çalışması gerçekleştirdik. Köylerimiz ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 5000 adet büz yerleştirme işlemi gerçekleştirdik.

Kötü görüntü ve kokuyu önlemek amacıyla şehir merkezinde bulunan çöp konteynırlarını dekoratif çöp konteynırları ile değiştirdik. Piyasa değeri yaklaşık 1 milyon TL olan tüm çöp konteynırlarını ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan ücretsiz temin ederek yeniledik. Pullu Tabiat Parkı’nı 29 yıllığına kiraladık vatandaşlarımızın rahat bir nefes alabileceği bir ortam haline getirdik.

 

“KARAAĞAÇ PİKNİK ALANI’NIN İNŞASINA EN KISA SÜREDE BAŞLAYACAĞIZ”

Karaağaç Piknik Alanı ile birlikte yıllardır uygulanması planlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Sahil Projesi’nin uygulama alanı olan Yalı Mocamp ile Aslıhan Motel arasında kalan 95 bin metrekarelik alanın tahsisini gerçekleştirdik, projelendirme çalışmalarımıza başladık. 2 etap şeklinde planladığımız Sahil Projesi ve Karaağaç Piknik Alanı’nın inşasına en kısa sürede başlayacağız.

1 yıl içerisinde 20 bin’in üzerinde mevsimlik çiçek ile 5 bin’den fazla ağaç dikerek ekolojik hayata katkıda bulunduk. Belediyemize ait olan ve işletmeciliğini özel bir firmanın yaptığı 82 Sosyal Tesisleri’ni Belediyemiz bünyesine dâhil ettik. Anamur Belediye Şirketi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi gibi ana bina dışında kiralık alanlarda hizmet veren birimlerimizi kendi binalarımıza taşıyarak belediyemizi gereksiz kira derdinden kurtardık,  israfı önledik. Geleneksel hale gelen Anamur Uluslararası Kültür ve Muz Festivali ile Anamur Tarım ve Gıda Fuarı’nı daha görkemli ve daha geniş kapsamlı bir hale getirerek hep birlikte düzenledik. Ekibimiz ve personellerimiz ile vatandaşlarımıza sunacağımız hizmetler için gerekli olan alt yapıyı bu 1 yıl içerisinde tamamladığımıza inanıyorum.

 

“VATANDAŞLARIN MÜRACAAT ETTİKLERİ SORUNLARIN YÜZDE 80’İ YOL SORUNU”

İlerideki görev süreniz boyunca Anamur için neler yapmayı hedefliyorsunuz?

Şunu açıkça belirtmek istiyorum, biz ayağı yere basan, gerçekçi, uygulanabilir ve %100 vatandaş memnuniyeti gözeten projeleri hayata geçirmek istiyoruz. 1 yıllık Belediye Başkanlığı dönemimde şunu çok net olarak gördüm ki; Anamurlu hemşerilerimizin belediyemize müracaat ettikleri sorunlarının %80’ini yol problemi oluşturuyor. Yıllardır girilmeyen, bakımı, onarımı yapılmayan yollarımız var. Asfaltın ömrünü tamamladığı, kullanılamaz hale gelmiş yollarımız var maalesef. Bu tahribatlar 1 yıl içerisinde gerçekleşmedi. İşin kötü tarafı bu ihmal yalnızca köylerde değil, şehir merkezinde de aynı boyutta. Bakın şu an ekiplerimiz vatandaşlarımızın özellikle yaz aylarında yoğun olarak kullandığı İskele Mahallemizde asfalt dökümü için zemin hazırlığı yapıyorlar. Kentimizin en gözde bölgesi olan İskele Mahallesi’nin ara sokakları girilemez durumda. Asfalt neredeyse yok denecek duruma gelmiş, yol ise çukurlardan geçilemez hale gelmiş. Yaz mevsimi gelmeden buraya asfaltı dökmek istiyoruz. Şehir merkezimiz ona keza, ara sokaklarda maalesef tam anlamı ile yol kalmamış durumda, ana arterlerde ise mevcut yola bakım onarım yapılması gerekiyor. Hemen her gün onlarca vatandaşımız yol sorununu dile getiriyor. Eğer siz Belediye Başkanlığı makamının hakkını vermek istiyorsanız vatandaşı dinlemek zorundasınız. Projelerinizi vatandaşların talepleri doğrultusunda belirlemeli ve buna göre çalışmalar gerçekleştirmelisiniz. Vatandaşlarımıza şu sözü verdik; 5 yıl içerisinde inşallah Anamur’da sera yolları dahil asfaltsız yol bırakmayacağız dedik ve çalışmalarımıza da başladık.

İlk etapta yol sorununu kalıcı olarak çözmek istiyoruz. Bunu yanında Anamur tarım kenti olduğu kadar aynı zamanda bir turizm kenti. Eşsiz tarihi alanları, tertemiz sahilleri, doğası ve insanları ile muazzam bir şehir. Ancak aynı zamanda turizmden hak ettiği payı alamayan bir şehir. İnşallah bu 5 yıl içerisinde Anamur’u cazibe merkezi haline getireceğiz. Yaklaşık 100 dönümlük sahil bandının tahsisini gerçekleştirdik. Bir an önce Sahil Projemize başlayarak 2 etapta bu projeyi tamamlamayı ve hem Anamurlu hemşehrilerimizin hem de yazlıkçı misafirlerimizin daha nefes alabileceği, marka kent Anamur’a yakışır bir alan oluşturmayı planlıyoruz. Bunlar Anamur’un temel ihtiyacı olarak tespit ettiğimiz ve gerçekten kentimizin çehresini değiştireceğine inandığımız projelerimizden yalnızca ikisi.

 

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Ben vatandaşlarımızdan koronavirüs salgınına karşı son derece hassas ve dikkatli davranmalarını ve özellikle havaların ısınması ile birlikte sosyal izolasyonda bir rahatlamaya yol açmamalarını rica ediyorum. Çünkü bu virüs sona ermediği sürece tadımızın tuzumuzun olmayacağını düşünüyorum. Hayatımızın bir an önce normalleşmesini, vatandaşlarımızla eskiden olduğu gibi yeniden muhabbetle kucaklaşabileceğimiz günlerin bir an önce gelmesini diliyorum ve son olarak şunu eklemek istiyorum;

Anamur Belediye Başkanlığı olarak tamamladığımız 1 yıllık süre içerisinde belediyemizin mali durumu, gelirleri ve giderleri arasındaki orantı, makine parkı, personel durumu ve Anamur’un temel sorunlarının tespiti gibi tüm konularda iyileştirme çalışmalarımızı tamamladık.