“Çiftçi borç kıskacında” | Güney Gazetesi Mersin

“Çiftçi borç kıskacında”

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, çiftçilerin borç baskısı ve zarar nedeniyle üretimden koparıldığını söyledi. AKP iktidara geldiğinde yalnızca 4 Milyar lira olan tarımsal kredi borçlarının tam 40 katına çıktığını vurgulayan Gökçel, “Türkiye’de çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve piyasaya olan borçlarının 160 milyar liranın üzerine çıktı” dedi.

“Çiftçi borç kıskacında”


CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, 14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, AKP’nin yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin kendi günlerini bile kutlayacak halinin kalmadığını söyledi. Mersinli üreticilerin 4 liraya ürettikleri limonu 2 liraya satmaya zorlandıkları için eylem yaptığını anlatan Gökçel, “Karadenizli çay üreticileri hasat zamanı işçi bulamıyor, dünyanın en çok çay tüketen ülkesinde ÇAY-KUR 1,5 milyar lira zarara sokuluyor. Soğan üreticileri soğanlarını piyasaya ulaştıramıyor. Açıklanan alım fiyatları ve verileceği söylenen destekler çiftçinin zararını kapatmaya yetmiyor. Türkiye’nin en büyük üreticisi olan küçük çiftçiler piyasaya ezdiriliyor, ithalat sopasıyla üretimden uzaklaştırılıyor” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin borcunu, daha yüksek faizle borçlanarak kapatmaya zorlandığını anlatan Gökçel, “Bu olağanüstü borç yükü AKP iktidara geldiğinden beri 3,5 milyon hektar arazinin ekilip dikilmemesine neden oldu. 2002’de 2 milyon 588 bin olan kayıtlı çiftçi sayımız 2 milyon 132 bine; 7,5 milyon olan tarımsal istihdam ise 5 milyona geriletildi. Bu süreçte 65 milyon olan ülke nüfusumuzun 83 milyona yükseldiğini hatırda tutmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kovid-19 salgınıyla ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkan tarım sektörünün, piyasanın eline terk edilemeyecek kadar hayati olduğunu anlatan Gökçel şöyle devam etti: “Tarıma yalnızca kâr, yalnızca piyasanın bir parçası olarak bakmak ülkemize, milletimize ve hatta insanlığa ihanettir. İçinden geçtiğimiz süreç kanıtlamıştır ki sağlıklı gıdaya erişim herkesin ucuz ve güvenilir bir şekilde faydalanması gereken, insanlık için olmazsa olmaz bir hak ve zorunluluktur. Çiftçilerimiz aylık 1.015 lira Bağ-Kur ödemesi yapmak zorunda. Çiftçilerimiz uzun çalışma hayatlarının ardından emekli olduklarında ise Türkiye’nin en düşük emekli maaşı olan bin 418 liraya mahkûm edilmişlerdi. Son düzenlemeyle bin 500 lira olan bu miktar, 2 bin 374 Lira olarak hesaplanan açlık sınırının çok altındadır. Her gün tarlasına bahçesine bizler için emek veren, yaptıkları iş küçümsenen çiftçilerimizin değerini bir kez daha anladığımız bugünler, tarım politikalarının halk için ve planlı bir şekilde yapılıp uygulanacağı günlerin habercisi olmalıdır.” (Haber Merkezi)