Üreticide sıcak hava endişesi | Güney Gazetesi Mersin

Üreticide sıcak hava endişesi

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, üreticilerin en büyük sıkıntısının yüksek girdi fiyatları olduğunu söyledi. Avcı, Nisan ayında vadesi dolan borçların ötelenmemesi, sulama birlikleri arasındaki fiyat farkı, suluma birliklerine olan borcun haber verilmeden desteklemelerden kesilmesinin de önemli sorunlar arasında olduğunu dile getirdi.

Üreticide sıcak hava endişesi


Hasan KÜÇÜK ÖZEL HABER

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı üreticilerin sorunları ile ilgili Güney’e açıklamalarda bulundu. Üreticilerin en büyük sorununun pazarlama olduğunu ifade eden Avcı, “Sebze fiyatları düşük. Dolar fiyatlarının yükselmesi ile girdi fiyatları sürekli yükseliyor. Borçların ertelenmemesiyle ilgili sorun var. Mayıs ve Haziran ayında vadesi dolanlar ertelendi ancak Nisan ayında ödeyemeyenler kaldı. Temmuz’da ödenecek olanlar kaldı bunlar ötelenmedi. Sadece Mayıs ve Haziran ayında vadesi dolanlar ötelendi. Bu çiftçiler için sıkıntı yaratıyor. Ödeme zorluğu çekiyorlar. Biz çiftçiler olarak bu yıl içerisindeki bütün vadelerin en az 6 ay veya 1 yıl ötelenmesini istiyoruz” dedi.

 

“ÇİFTÇİYE SICAK HAVA UYARISI”

Hafta sonundan itibaren havaların aniden ısınacak olmasının büyük bir tehlike olduğunu anlatan Avcı, “Havaların ısınacak olması büyük bir tehlike. Biz onunla ilgili çiftçiyi uyardık. Çiftçilerimiz sulamalarını sürekli yapmaları gerekiyor. Bitkilerin sulama ihtiyaçları gidermeleri lazım. Bitki ilaçlarını vermeleri lazım. Yoksa çıkacak yüksek sıcaklıklarda büyük bir tehlike arz ediyor. Bunlar büyük bir ürün kaybına neden olabilir.  Bu durum bütün ürünlerin tamamını etkileyebilir. Bu mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık bütün arazideki ürünleri etkileyebilir. Ani yükselme olduğu için mevcut bütün bitkilerin tamamı etkilenebilir. Bununla ilgili çiftçilerin tedbir alması gerekiyor. Bu konuda çiftçilerimizi uyarmak lazım” şeklinde konuştu.

 

“SULAMA BİRLİKLERİ ARASINDA FİYAT FARKI ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR”

Mersin’deki sulama birlikleri arasındaki fiyat farkının üreticileri mağdur ettiğini ifade eden Avcı,

“Mersin’de iki tane sulama birliği var. Bunlardan bir Sağ Sahil Sulama Birliği diğeri Sol Sahil Sulama Birliği. Bu sol sahil dediğimiz Mersin’deki sulama birliği. Orada yüzde 40’a yakın sulama fiyat farkı var. Özellikle bu Yeşiltepe civarı Aliefendioğlu, Yeniçay, Özbek, Kazanlı’nında dahil olduğu hat. Orada su cazibeyle veya kurutmayla çiftçi kendi imkanlarıyla sulama yapıyor. Buna rağmen su fiyatı bizim buradaki Tarsus’a bağlı Sağ Sahil Sulama Birliği’ne göre yüzde 40 daha pahalı. Çiftçi burada muzdarip. Devamlı bize bununla ilgili şikayet geliyor. Bunun düşürülmesi gerekiyor. Biz bunu gerekli yerlere ilettik” diye konuştu.

 

“SULAMA BİRLİKLERİ TEBLİGATTAN SONRA KESİNTİ YAPMALI”

Üreticinin Sulama Birliği borcu için desteklemelerden kesinti olduğunu hatırlatan Avcı şöyle devam etti: “Sulama Birlikleri artık DSİ’ye bağlandı. Çitfçinin sulama borcu için aldığı desteklemelerde kesinti oluyor ancak kesilen tutarları çiftçi görmüyor. Ne kadar kesinti yapıldığının farkında bile olmuyor. Bu kesintiler banka hesaplarına geçerek ondan sonra kesilmesi gerekir. Sulama Birlikleri çiftçilere borç tebligatı yapıp ondan sonra kesinti yapılması gerekir. Para kesiliyor çiftçinin haberi olmuyor. Çiftçi ne banka dekontunda görüyor ne de Sulama Birliği bir yazı gönderiyor. Bundan dolayı bir sıkıntı var. Mesela benim kendi şahsımda yaklaşık 2 sene içinde 38 bin lira yanlış mahsuptan dolayı geri iade ettiler. Bu sadece bende. Bunde bunu meblağ büyük olduğu için gördüm ve itiraz ettim. Belki meblağ düşük olsa farkına bile varmayacağım. Çiftçi bundan muzdarip. Çitçiye bu borcu şeffaf bir şekilde tebligat yapılarak bildirilmeli. Ödemediği takdirde hesabınızdan kesilecek denilmeli. Destekle tutarı bankaya yattıktan sonra içinden alınmalı. Onun orada rücusu görülmesi lazım. Bu görülmüyor. Buda bayağı sıkıntıya sokuyor”

 

“BAŞTA BİBER OLMAK ÜZERE SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ”

Meyve fiyatlarının Ramazan Bayram dolayısıyla biraz sıkıntıya girecek gibi gözüktüğünü anlatan Avcı, “ Çünkü bayram tatilinden dolayı haller ister istemez kapanacak. Tatili kaç gün verecekler bilmiyoruz. Şu anda normal seyir biraz düştü ama genel olarak normal düzeyde” ifadelerini kullandı

Sebze fiyatlarında biber başta olmak üzere patlıcandan domatese bütün fiyatların düştüğünü vurgulayan Avcı, “Özellikle biber fiyatları çok düştü. Şu anda maliyetinde satılıyor” dedi.

Koronadan dolayı üretimle ilgili bir sıkıntının sorunun bulunmadığını belirten Avcı, “Gerekli tedbirler alındı kısıtlamalar kaldırıldı. İşçiler gelip çalışıyor. Üretimde her hangi bir sorun yok. Bütün herkes bütün emeğini sahaya yansıtıyor. Üretmeye devam ediyor” diye konuştu.