Çiftçide düşük rekolte endişesi! | Güney Gazetesi Mersin

Çiftçide düşük rekolte endişesi!

Geçen hafta etkili olan aşırı sıcakların hemen ardından meydana gelen şiddetli fırtına Mersinli çiftçide rekolte endişesine neden oldu. Aşırı sıcaklar narenciye bahçeleri ile seralardaki ürünlere, şiddetli fırtınanın yaylalardaki meyve bahçelerine zarar verdiği bölgede çiftçi maddi destek ve borçlarının ertelenmesini bekliyor.

Çiftçide düşük rekolte endişesi!


Hasan KÜÇÜK

Mersinli üreticileri geçen hafta etkili olan sıcak havaların ardından bu defa şiddetli fırtına vurdu. Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, geçen hafta yaşanan aşırı sıcakların seralardaki, şiddetli fırtınanın da yaylalardaki ürünlere büyük zarar verdiğini belirtti.

Aşırı sıcakların seralara büyük zararı olduğunu ifade eden Gümüş, “Seralarda sıcaklık 35 derecenin üzerine çıkmaması lazımdı ancak 48-50 dereceyi bulan sıcaklıklar oldu. Bunun zararı bir anda kendini göstermez ama büyük bir verim kaybı olacak. Üreticinin kurtuluşu için en az 3-5 yıllık faizsiz kredi vermeleri gerekir. Değilse çiftçi perişan. Çiftçi perişan olunca komisyoncu da perişan. Ziraatçılarda perişan. Herkes verdi ama kimse parasını alamayacak” dedi.

Aşırı sıcaklarından ardından üreticiyi şiddetli fırtınanın vurduğunu anlatan Gümüş, fırtınanın yaylalarda dalında meyve bırakmadığını söyledi. Şiddetli fırtınada özellikle Tekeli Mahallesi’nde elektrik tellerinden meydana gelen yangından dolayı 35 seranın yandığını anlatan Gümüş, gerekli hasar tespitlerinin yapıldığını kaydetti.

Gümüş, çiftçi olarak beklentilerinin devlet tarafından karşılanmamasından dert yandı.

 

GÖKÇEL: AŞIRI SICAKLAR NARENCİYEDE REKOLTE KAYBINA NEDEN OLDU

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de narenciyenin meyve oluşum döneminde yaşanan aşırı sıcakların büyük rekolte kayıplarına neden olduğunu vurguladı. Çiftçinin maddi desteğe ihtiyacı olduğunu anlatan Gökçel, “Çiftçimizin hem geçmiş yıllardan banka borçları için hem bu yıl bu ürünleri tekrar yetiştirip pazarlara ulaştırması için maddi kaynağa ihtiyaçları var. Burada öncelikle yapılması gereken Ziraat Bankası ve Kooperatiflere olan çiftçi borçlarının bu yıl ödenmesi gerekenlerin hepsinin faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Aynı zamanda çiftçilerimize yeni desteklerin mutlaka bu yılda özellikle zarar gören narenciye çiftçisine de verilmesi gerekiyor. Burada iktidarın duyarlı davranacağını umuyorum” şeklinde konuştu.