Haber: Ahmet SÜTCÜ
MOYDER Başkanı Kerim Ürkmez Kerim Ürkmez, “Otobüs sektör en kötü günlerini geçiriyor. Bizim sektörümüz sahipsiz. 90 gündür her sektör konuşuluyor. Otobüs taşımacılığını kimse konuşmuyor. Otobüsçü sektörü Türkiye’nin hammalıdır. Yıllar önce kontak kapatma kararı almıştık. Şu anda şirket sahipleri irtibat halinde. Eğer durum böyle giderse kontak kapatma eylemi olabilir” dedi.
Tüm dünyada etkili olan ve ülkemizde de etkisini sıkça hissettiren Kovid-19 virüsüyle birlikte her sektör zor duruma düştü. Kötü günler sektörler arasında otobüs firmaları da yer aldı. Cumhurbaşkanlığı’nın açıkladığı esnafa destek paketinde otobüs firmalarına dair bir desteğin olmaması sektörü daha da zor duruma düşürdü. Sektörle ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Şehirlerarası Otobüs ve Yazıhane İşletmeciler Derneği (MOYDER) Başkanı Kerim Ürkmez, 12 yaşından beri sektörün içinde olduğunu açıklarken en kötü günleri yaşadıklarını ifade etti.
“OTOBÜSÇÜLER SIFIRI TÜKETTİ”
“Otobüs sektörü çok zor durumda” diyerek sözlerine başlayan Başkan Kerim Ürkmez, “Son 90 günde otobüsçüler tabiri caizse sıfırı tüketti. Bitti. 3 aydır herkes otobüs taksitlerini cepten ödüyor. Bu adam kazanmasa nerden ödeyecek. Bir ton vergisi var. Otogar adına konuşuyorum. Yazıhane para kazanmadığı zaman borcunu nasıl ödeyecek? Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den bir talebimiz oldu. Kapalı yerlerden 3 ay kira bedeli alınmayacağını açıkladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bu da tatmin edici değil. Örneğin 3-4 ay önce geçen yılın kiralarıyla ilgili yapılandırma yaptık. Yapılandırmayı yaptık, 2.ayda virüs olayı patladı. İnsanlar 3 aydır ödeme yapamıyor. Bizler yapılandırma yaptığımız taksitlerimizi ödeyemiyoruz. Bu gidişle de ödeyemeyeceğiz gibi. Vahap beyle bu konuda tekrardan görüşeceğiz. Yeniden bize kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. Her araç 3 kişiyle 5 kişiyle kalkıyor. Çünkü yolcu yok. Vahap bey sağ olsun sektöre kolaylık sağlamak amacıyla otogar girişini 52 liradan 26 liraya düşürdü. Transit geçen arabaları 9 liraya düşürdü. Herkes korkudan yolculuk yapmıyor. Bu da bizi etkiledi” dedi.
“BİZİM SEKTÖRÜMÜZ SAHİPSİZ”
12 yaşından bu yana sektörün içerisinde olduğunu söyleyen Kerim Ürkmez, “Sektör en kötü günlerini geçiriyor. Her geçen gün daha kötüye gidiyor. Otobüsçülük sektörünün geleceğini karanlık görüyorum. Çünkü havayolu taşımacılığı virüsten önce 50-60 liraya İstanbul’a yolcu götürüyor. Biz ise 70-80 liraya götürüyoruz. Çünkü bizim vergi yükümüz fazla. Bir bilet başı yüzde 18 katma değer vergisi ödüyoruz. Bizim sektörümüz sahipsiz. 90 gündür her sektör konuşuluyor. Havayolu şirketleri, çiftçiler, diğer esnaflar, o konuşuluyor bu konuşuluyor. Lakin otobüs taşımacılığını kimse konuşmuyor. Çünkü bizim sektörümüz sahipsiz. Türkiye’nin vergi yükü kara taşımacılığının üzerindedir. Otobüs olsun, kamyon olsun, dolmuş olsun en çok vergiyi biz ödüyoruz. En çok sahipsiz olan da biziz. Bir otogar camiası var mı yok mu kimse konuşmadı. Tutturmuşlar uçak, uçak.. Uçaklarda KDV oranı yüzde 1’e düşürüldü. Bizde hala yüzde 18. Uçağın ne özelliği var? Türkiye’nin en hamal sektörü biziz. Valizi çok olan, torbası çuvalı olan, mağdur olan, parası olmayan herkesi taşıyoruz. Bugün cebinde 110 lirası olan bir kişi 120 liralık uçak bileti alamazken bizde bilet alabilir. Otobüsçü sektörü bu anlamda Türkiye’nin hammalıdır. Uçaklara belli bir bavuldan sonrasını almıyorlar. Fazlasına ücret talep ediyorlar. Bizde ise çuval çuval portakal ve limonlar gider. O zaman bu sektöre de sahip çıkmak gerekiyor. Yıllar önce kontak kapatma kararı almıştık. Şu anda şirket sahipleri irtibat halinde. Eğer durum böyle giderse kontak kapatma eylemi olabilir. Türkiye’de 300’den fazla otobüs firması var. Her araçta 4 personel var. Her araçta 2 şoför var. 1 host veya hostes var. 1 tane de muavin var. Yazıhane de çalışanları da hesapladığınız zaman korkunç bir rakam ortaya çıkıyor. Ben 15 tane işçi çalıştırıyorum. Virüs nedeniyle 10 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldım. 10 kişi işsiz kaldı. Yani bu sektör böyle bir sektör” ifadelerini kullandı.