“Kadınlarımıza cesaret geldi, üreterek özgürleştiler” | Güney Gazetesi Mersin

“Kadınlarımıza cesaret geldi, üreterek özgürleştiler”

Mezitli Belediyesi’ndeki ikinci dönemini geçiren Başkan Neşet Tarhan, yaptıklarını ve yapamadıklarını, ilerleyen süreçte yapacaklarını Güney’e anlattı. Başkanlık süreci boyunca kadınlara verdiği desteğe dikkat çeken Tarhan, “Çalışmalarımızın öznesini kadınlar oluşturacak demiştim. 8 kadın üretici pazarı ile üreticiyi tüketici ile buluşturduk. Halkımız daha temiz, daha ucuz, daha organik sebze ve meyveye ulaşmış oldu. Kadınlarımıza cesaret geldi. Daha özgürleştiler. Üreterek özgürleştiler” dedi.

“Kadınlarımıza cesaret geldi, üreterek özgürleştiler”


RÖPORTAJ / İBRAHİM AYDEMİR

Boş bulduğunuz her alanı tarıma açıyorsunuz. Amacınıza ulaştınız mı?

Bir tarafta kentsel tarım dünyada gündemde ve giderek değeri daha çok artarken diğer taraftan küreselleşme gösterdi ki artık insanlar temiz ve ucuz gıdaya daha kolay erişmek istiyor. Gelişmiş ülkelerde kent tarımı kapsamında balkonlarda çatılarda, kimi yerlerde kaldırımlar da dahil sebze üretilirken; halk, artık üretimin doğrudan içerisine girmekte, çocuklar dahil her yaştaki insanlar daha organik sebze üretimi ile gereksinimlerini karşılıyor. Mezitli'de kent tarımı olgusunu belediyemiz desteği ile kurulan kadın kooperatifi ile gerçekleştiriyoruz. Bu olguya zaman zaman Mezitli Konseyi'de dahil oluyor. Kent merkezindeki büyük ‘imarlı parsellerin’ büyük bölümü bir şahsa ait. O kişinin arsalarına inşaat yapılıncaya kadar yıllık sebze üretimine izin vermesi, Belediyemize olan güvenin sonucunda olmuştur.

Bugüne kadar sadece bir kişinin kent merkezindeki apartmanlar arasındaki 60 dekar arsasına Kadın Kooperatifi mısır ekimi gerçekleştirdi. Kooperatif, ayrıca enginar ve salep üretimi gerçekleştirdi. Kent konseyimiz; nane, lavanta, biberiye ekimi gerçekleştirmiştir. Kooperatifçilik, son dönemde tekrar önem kazandı. Tarımsal üretim çok zordur. Kadın kooperatifi başkanımız finans profesörü Prof. Dr. Ayşegül Yılgör’e inanıyorum. Amacım, Mezitli halkını da çocuklardan başlayarak bu üretim sürecine dahil etmek.

 

 

“KADINLARIMIZ DAHA DA ÖZGÜRLEŞTİ”

Kadınlar için Üretici Kadın Pazarını da yaptırdınız. Bundan sonra desteğiniz ne şekilde olacak?

Çalışmalarımızın öznesini kadınlar oluşturacak demiştim. Sekiz kadın üretici pazarı ile üreticiyi tüketici ile buluşturduk. Halkımız daha temiz, daha ucuz, daha organik sebze ve meyveye ulaşmış oldu. Kadınlarımıza cesaret geldi. Daha özgürleştiler. Üreterek özgürleştiler. Bu proje ile ''Kentsel İnovasyon'' alanında 2018 yılında Çin’de, ''Zor koşullarda ……''  alanında Milan Gıda Paktı çerçevesinde  2019 yılında  Dünya Şampiyonluğu kazanarak Mezitli'nin adını dünyaya duyurduk. Üretici pazarlarımızdaki 650 kadının öykülerini yazar İpek Ongun kitaplaştırdı.  ‘Zoru Başaranlar’ kitabı bugünlerde yayınlanacak. İngilizcesi de yayınlanacak bu kitap ile Mezitlili üretici kadınlarımızı dünya tanıyacak. Mersin Rotary Kulübü ile yürüttüğümüz ortak proje ile eğitim gören kadın üreticilerimize tablet (bilgisayar) verilerek ürettikleri ürünlerin internet ortamında dünyaya pazarlanması amaçlanmaktadır.

 

Üst üste ikinci dönem Başkanlık koltuğunda oturuyorsunuz. Bu sürede kendinizi nasıl değerlendirirsiniz. Sizce Mezitli halkının beklentilerini karşılayabildiniz mi?

Altı yıl önce başkan adayı olduğumda iki hedefim vardı.  Birincisi ‘Mutlu Kent – Mezitli’ ikincisi ''Mezitli'ye değer katmak'' idi. İkincisini gerçekleştirdik. Gerçekten Mezitli'ye değer kattık. Bundan da herkes kazançlı çıktı. Mutluluk kuşkusuz kısa erimde ulaşılabilecek bir hedef değildir. Büyük yol aldık. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Mezitli halkının beklentilerini karşıladığıma inanıyorum. “CHP'li değilim ama size oy verdim fakat pişman değilim.”  “CHP'li değilim ama size oy vermedim ama pişmanım” diyen insanları gördükçe mutlu oluyorum. Hizmette, uygulamalarda siyasi düşünce ayrımı yapmamak, dürüst, şeffaf, katılımcı yönetim anlayışımız Mezitli halkının belediyemize ve şahsımıza güvenini sağlamıştır.

 

 

“SİYASİ ANLAMDA ARZU ETTİĞİM DÖNÜŞÜM HENÜZ OLMADI”

Yapamadığınız projeler oldu mu?

Elbette var. Öncelikle siyasal yapılanma, anlayış anlamında arzu ettiğim değişim, dönüşüm henüz olmadı. Herkesin hayali olmalı. Belediye Başkanlarının hayali olmalı. Benim hayalim siyasette kadınların daha çok yer alması idi. Kuşkusuz düşündüğüm bazı projeleri finansman güçlüğü nedeniyle gerçekleştiremedim.

 

Kısa erimde ne gibi projeleriniz olacak?

1 Ocak 2021 tarihi itibari ile ‘Kültür Merkezimizi’ açmayı hedefledik.

Birkaç ay içinde ‘Mutlu Yaşam Köyü’ projemizi tamamlayacağız.

‘Mezitli Deresi Kenarı’ düzenleme, bisiklet ve yürüyüş yolları projemiz devam ediyor.

‘2. Anaokulu’ temeli bugünlerde atılacak. Dönemimde 5 anaokulu daha yapmayı hedefledik.

‘Kent Tarımını’ genişletiyoruz.

‘6 Hobi Bahçemize’ ilaveler yapıyoruz.

Bu yıl bir futbol sahası daha yapacağız.

Basın Evi, Mezitli Muhtarlar Evi, Avcılar Evi, Taziye Evi, Engelliler Evi yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Yılbaşında 6 sosyal tesis (işyeri) projemiz tamamlanacak.

 

 

“SÜRECİ BELEDİYE BÜTÇESİNDEN 1 KURUŞ HARCAMADAN GEÇİRDİK”

Koronavirüs ile mücadelede belediye olarak ne gibi tedbirler aldınız?

Süreci Belediye bütçesinden 1 kuruş harcamadan geçirdik diyebilirim.  Mezitli ve Mersin'deki hayırseverlerden 300.000 TL' ye yakın nakit bağış, 250.000 TL civarında ayni bağış sağladık. Özellikle mensup olduğum parti dışındaki partilerin, iş adamlarının katkıları çok önemli idi. Mezitli halkının %25'ine gıda yardımı yaptık. Bir hayırsever maske makinası hibesi ve gönüllü kadınlarımızın desteği ile maske sorunu yaşanmadı. Kaldırımlarda, belediye otobüslerinde, dolmuşlarda sık sık maske dağıttık ve dezenfektan çalışmaları yaptık.  

 

Mezitli’deki son vaka durumu ve ölü sayısı hakkında size ulaşan bilgi var mı?

Maalesef kamu tarafından bu konuda ilçeler bazında bir resmî açıklama bugüne kadar olmadı. Ancak bazı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre; ilçemiz en riski az olan bölge. Şu ana kadar bir ölüm olayı koronavirüsten dolayı duymadık.

 

 

“ÇALIŞMALARIMIZIN ÖZNESİNİ ÇOCUKLAR OLUŞTURACAK”

Kültür, sanat, spor vb. gibi birçok alanda etkinlikleriz sürecek mi?

Bu dönem çalışmalarımızın öznesini çocuklar oluşturacak. Hizmet süremizin ortak paydası Mezitli'nin kültür sanat ve spor olacak. Futbol, belediye olarak gücümüzü aşan bir konu. O nedenle biz yine Mezitli Belediye Spor Kulübü kurulmasına öncülük ettik. Kültür ve sanat konusunda, Babil yolundaki Sanat evimizde ve gençlik merkezlerimizin hepsinde çok çeşitli sanatsal ve kültürel faaliyetler devam ediyor. Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği başta olmak üzere tüm korolara kapımızı açtık. Yine profesyonelce çalışan Ahmet Baran'ın korosu da belediyemize ait bir mekanda faaliyetlerini sürdürüyor. Çocuklar konusunda çalışma yapıyorlar. Kadın Üretici pazarındaki kadınlardan oluşan bir koro için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda Mersin Üniversitesi konservatuar bölümü ile anlaşma yaptık.

 

“GELİR ARTIRMAYA YÖNELİK PROJELER ÜRETİYORUZ”

Diğer belediyeler maddi anlamda sıkıntı yaşıyor ve borçlanmaya gidiyor. Sizin bu konuda sıkıntınız var mı? Mezitli Belediyesi maddi olarak ne durumda?

Belediyelerimizin siyasi düşüncesi ne olursa olsun Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle devletten İller Bankası'ndan almış olduğu gelirler %50-60 oranında düşmüş durumda. Özel sektörde gerileme oldu. Özel sektör iş yapamadığı zaman vergi veremiyor. Vergi vermediği zamanda belediyelerin payı düşüyor. Demek ki ulusal gelir de aylık bazda %50-60 oranında bir vergi düşüklüğü oldu ve bu verginin az olması bizim belediyemizi ve tüm belediyeleri etkiledi. Ayrıca bizim belediyemizde Mersin'de inşaatın en yoğun olduğu bölge idik. Tüm Türkiye'de ve tabi Mezitli'de de bizim mimarla ilgili öz kaynak gelirlerimizi 1/3 oranında oluştururken imar gelirlerde yok olmuş oldu. İmar gelirinden de yoksun kaldık. Bir taraftan geniş halk kitlesi tek ödemiş olduğu belediyeye emlak vergisi bağlamındaydı. Bu sene emlak vergisinin taksitinden geçen yıla göre %20 oranında yani 5/1 oranında azalma oldu. İnsanlar artık ekonomik sıkıntı nedeniyle emlak vergisinden dahi tasarrufa gidiyor. İller Bankası Payı %50 düşerse Belediyenin bir öz kaynak gelir diye bir şey olmuyor. 6 yıldır zaten tasarruf tedbirlerini uyguluyorduk. Biz tasarruflu bir belediyeyiz ama diğer taraftan gelirler arttırıcı çalışmalar yapmamız gerekir. Gelirler arttırmaya yönelik projeler üretmek için çalışıyoruz. Mersin'deki belediyelerden duyduğuma göre çok büyük bölümü borçlanma kararı aldılar. Hatta ikinci kez ve daha çok sayıda borçlanma yapanlar oldu. Biz bunda direniyoruz. Sanıyorum Ağustos-Eylül gibi belki kullanma gibi planlamamız var. Temmuz Meclisine getirmeyi düşünüyoruz O da sadece kültür merkezimizin ses akustik düzeni için 12 milyona yakın bir keşif yaptık. Çok yüksek bir rakam. Bu paranın da gideceği yer burası belli. O amaçla bir kredi talebimiz olabilir. 2021 yılında daha rahat olacağımıza inanıyorum.

 

 

Mezitli Devlet Hastanesi’nin son durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu konuda geçen dönem Mersin Milletvekilimiz eski bakanlarımızdan Lütfi Elvan ile görüşmüştük. Görüşmemizde Sağlık Bakanı’nı aramıştı. O zaman ve Sağlık Bakanı da hemen proje ihalesine çıkacaklarını söylediler. Proje hazırlandı şu anda ihale hazır durumda. Ancak koronavirüs dönemi başka yatırımlar olduğu için bir ara verildi. Bunun takibini yapacağız ve önümüzdeki süreçte yine gerekli girişimlerde bulunacağız. Bir an önce Devlet Hastanesi'nin inşaatının başlanması için çaba göstereceğiz.

 

Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Üzerinde çok durduğum yerlerden birisi olan İçişleri Bakanlığı Eğitim Tesisleri için yetkililerle görüştük. Buranın Vilayet Evi olarak halka açılacağını söylediler. Umarım bunu takip edeceğiz. Kısa sürede başlanır ve yıllardır kullanılmayan İçişleri Bakanlığı Tesisleri halkın hizmetine girer. TOKİ'ye verilen 76 dönümlük hazine arazisi vardı. İmar planında yeşil alan olarak görünüyor. Buranın aslında belediyeye verilmesi gerekirken, imar kanunu gereği maalesef TOKİ'ye verildi. Geçmişte otel yapılmak istendi. Buna karşı çıkarak, önledik ama yine Sayın Lütfi Elvan ile görüşmemizde kendisi TOKİ ile görüşerek o alanın spor alanı ve yeşil olarak değerlendireceklerini söyledi. Umarım o da kısa süre içerisinde başlar.

Birde Orman Bakanlığı ile ilgili konularımız var. İlki 100. Yıl Gümüşkum Halk Plajı. Çevre ve Orman Bakanlığının hazırlamış olduğu uygulama planı kıyı kanunu ve imar kanununa uygun olmadığı şeklinde mahkemeye başvurmuştuk geçtiğimiz günlerde mahkemeden lehimize yürütme durdurma kararı çıktı. Orayı mutlaka imar kanununa uygun şekilde planlanması durumunda onay vereceğiz. O bölgenin de uygun şekilde kullanılmasını istiyoruz. Özellikle caretta-caretta kaplumbağalarının yaşam alanlarına dikkat edilmeli. Aksi bir uygulamaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Diğer tarafından Kuyuluk Piknik alanı olarak bilinen tabiat parkı için başvuru yapmıştık ve tarafımıza söz verilmişti. Bugünlerde kararın verilmesini bekliyoruz. Eğer orası belediyeye söz verilmiş olmasına karşın bazı özel kişilere verilirse halkla beraber sonuna kadar mücadele edeceğimi söylemek istiyorum.