İrem Yıldız | FERMENTE BESİNLERİN FAYDALARI | Güney Gazetesi Mersin
İrem Yıldız

FERMENTE BESİNLERİN FAYDALARI


Dünyadaki en eski ve ekonomik besin hazırlama yöntemlerinden biri olan fermantasyon, besinleri muhafaza etmek amacıyla mikroorganizmaların metabolik aktivitelerinden yararlanıldığı bir teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Nispeten az enerji gerektiren maliyetsiz bir süreçtir ve bu nedenle bazı kültürlerde besin üretiminin ana stratejisidir. Fermantasyon besinlerin, özellikle de çabuk bozulabilen besinlerin raf ömrünü uzatır ve besinin organoleptik özelliklerini, proteinlerin ve karbonhidratların sindirilebilirliğini, vitamin ve minerallerin biyoyararlanımını artırır. Bu faydalı etkilerinden dolayı fermente yiyecek ve içecekler eski çağlardan beri insan beslenmesinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Fermantasyon, maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların nişasta ve şeker gibi karbonhidratları alkole veya asitlere dönüştürdüğü doğal bir süreçtir. Alkol veya asitler doğal koruyucu görevi görür ve fermente besinlere belirgin bir lezzet ve ekşilik verir. Fermantasyon ayrıca probiyotikler olarak bilinen faydalı bakterilerin büyümesini de destekler. Probiyotiklerin bağışıklık fonksiyonunun yanı sıra sindirim ve kalp sağlığını da iyileştirdiği gösterilmiştir. Fermente besinlere sirke, şalgam, boza, soya, kimchi, pastırma, yoğurt kefir gibi ürünler örnek verilebilir. Bu nedenle diyetinize fermente besinler eklemek genel sağlığınıza fayda sağlayacaktır.

SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR: Fermantasyon sırasında üretilen probiyotikler, bağırsaklarınızdaki dost bakterilerin dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olarak sindirim sorunlarını hafifletir. Kanıtlar, probiyotiklerin yaygın bir sindirim bozukluğu olan irritabl bağırsak sendromunun (IBS) rahatsız edici semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. IBS'li 274 yetişkin üzerinde yapılan 6 haftalık bir çalışma, günlük 125 gr yoğurt benzeri fermente süt tüketmenin, şişkinlik ve dışkı sıklığı da dahil olmak üzere IBS semptomlarını iyileştirdiğini belirlemiştir. Dahası, fermente besinler ishal, gaz ve kabızlığın şiddetini de azaltabilmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Yüksek probiyotik içeriği nedeniyle fermente besinler bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı gibi enfeksiyon riskini azaltabilmektedir. Probiyotik açısından zengin besinler tüketmek hasta olduğunuzda daha hızlı iyileşmenize de yardımcı olur. Ek olarak, birçok fermente besin C vitamini, demir ve çinko açısından zengindir ve bunların hepsinin güçlü bir bağışıklık sistemine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır.

BESİNLERİN SİNDİRİLMESİNİ KOLAYLAŞTIRIR: Fermantasyon, besinlerdeki besin maddelerinin parçalanmasına yardımcı olur ve fermente edilmemiş muadillerine göre sindirimi daha kolay hale getirir. Örneğin, sütteki doğal şeker olan laktoz, fermantasyon sırasında daha basit şekerlere (glikoz ve galaktoza) parçalanır. Bu sayede laktoz intoleransı olanlar genellikle kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini tüketebilirler. Ayrıca fermantasyon yağlı tohumlarda, kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve baklagillerde bulunan ve besin emilimini engelleyen bileşikler olan fitatlar ve lektinler gibi anti-besin maddelerinin parçalanmasına ve yok edilmesine yardımcı olur. Bu nedenle, fermente fasulye veya tempeh gibi baklagillerin tüketilmesi, faydalı besinlerin emilimini artırarak onları fermente edilmemiş alternatiflere göre daha besleyici hale getirir.

RUHUNUZU BESLER: Çalışmalar, Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum gibi probiyotik türlerinin anksiyete ve depresyon semptomlarında azalmayla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Her iki probiyotik de fermente besinlerde bulunmaktadır.

 

KİLO KAYBINI DESTEKLER: Bazı çalışmalar Lactobacillus rhamnosus ve Lactobacillus gasseri dahil olmak üzere belirli probiyotik türleri ile kilo kaybı ve göbek yağında azalma arasında bağlantılar tespit etmiştir.

KALP DOSTU: Fermente besinler daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirilmiştir. Probiyotikler ayrıca kan basıncını azalmasına ve total ile "kötü" LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilmektedir.

GÜVENLİK- YAN ETKİLER: Fermente besinler çoğu insan için güvenli kabul edilse de histamin intoleransı na sahip bazı kişilerde olduğu gibi birtakım yan etkiler görülebilir. Fermente besinlere veya lif açısından zengin bir diyete alışkın olmayanlarda şişkinlik ve gaz gibi belirtilerle karşılaşılabilir.

 



ARŞİV YAZILAR