İrem Yıldız | YÜKSEK BESİN DEĞERİYLE UZUN YAŞAM | Güney Gazetesi Mersin
İrem Yıldız

YÜKSEK BESİN DEĞERİYLE UZUN YAŞAM


Hangi besinlerin besin değeri açısından yoğun olduğunu bilmek beslenme programı planlamaya yardımcı olur. Ancak hiçbir yiyeceğin ihtiyacınız olan tüm besinleri sağlamadığını ve en sağlıklı tercihin çok çeşitli bir beslenme planı olduğunu unutmamak önemlidir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, almanız gereken kalori miktarını, en fazla besin çeşitliliğine sahip yiyecekleri seçerek harcamak en sağlıklısıdır. İlk önce çok fazla kalori sağlayan ancak besin değeri az olan yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçınmanız gerekir. Daha sonra ise besin değeri yüksek ve sağlıklı yiyecekleri diyetinize ekleyerek hayatınıza devam etmelisiniz.

 

SOMON: Somon gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bunlar temel besinlerdir; yani onları yalnızca yiyeceklerden alabilirsiniz. Vücudunuzdaki her hücrenin omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Beynin, gözlerin, kalbin, kan damarlarının, akciğerlerin, bağışıklık sisteminin ve endokrin sisteminin doğru çalışması için gereklidirler. Somon yüksek kaliteli hayvansal protein kaynağıdır. Ayrıca magnezyum, potasyum, selenyum ve B vitaminleri de dahil olmak üzere vitamin ve mineraller sağlar. Somonun tadı güzeldir ve hazırlanması oldukça basittir. Nispeten az kaloriyle tok hissetmenizi sağlar.

 

SARDALYA: Sardalya bütün olarak yiyebileceğiniz küçük, yağlı balıklardır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besinden bir miktar içerir. Diğer yağlı balıklar gibi kalp sağlığına faydalı omega-3 yağ asitleri açısından yüksektir.

 

LAHANA: Vitaminler, mineraller, lif, antioksidanlar ve çeşitli biyoaktif bileşikler açısından zengin, yeşil yapraklı bir sebzedir. A, C, K ve B6 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır ve manganez içerir. Bir fincanlık porsiyonda yalnızca 9 kalori bulunur.

 

DENİZ YOSUNU: Deniz yosununun pek çok türü ve onu yemeklerde kullanmanın yolları vardır. Deniz yosunu kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineralleri sağlar. Ayrıca vücudunuzun tiroid hormonları üretmek için kullandığı bir mineral olan iyot açısından da zengindir. Araştırmalar, deniz yosunundaki polisakkaritlerin ve diğer besin maddelerinin antioksidan özelliklere sahip olabileceğini öne sürmektedir. Bu, iltihaplanma ve diğer sağlık sorunlarında rol oynayan oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.

 

SARIMSAK: C, B1 ve B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, bakır, manganez ve selenyumun yanı sıra bir kükürt bileşiği olan allisin sağlar. Allisin ve sarımsağın kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır. Ayrıca sarımsağın kan basıncının düşürülmesi, toplam ve LDL (kötü) kolesterolün azaltılması, HDL (iyi) kolesterolün yükseltilmesi gibi sağlığa faydalı özellikleri de vardır. Sarımsak familyasından sebze tüketiminin yüksek olması mide-bağırsak kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

 

BERİLER: Böğürtlen, karadut, ahududu, çilek, yabanmersini ve kzılcık gibi meyvelere verilen genel isimdir. Mükemmel bir antioksidan kaynağıdırlar. Yaban mersini antosiyaninleri ve diğer polifenolleri içerir. Bazı araştırmalar bu bileşiklerin kan-beyin bariyerini geçebileceğini ve nöron koruyucu bir işleve sahip olabileceğini öne sürmektedir. Berilerin; düşünce ve ruh halinde olumlu gelişmelere neden olma, düşük östrojen ve yüksek tansiyonu olan kadınlarda sağlıklı kan akışı için gerekli olan endotel fonksiyonunun geliştirilmesi, kanser hücrelerinin büyümesini engellenmesi gibi birçok sağlığa faydalı özellikleri varıdır.

 

YUMURTA: Yüksek kaliteli protein içerir ve doyurucu bir besindir. Yüksek tokluk değerleri, yemekten hemen sonra acıkma olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak kahvaltıda yumurta yemek kilo kaybına yardımcı olabilir. Yumurta sarısı vitaminler, mineraller ve kolin dahil çeşitli güçlü besin maddeleri içerir. Ayrıca gözleri koruyabilen ve katarakt ile makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları riskini azaltabilen antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin bakımından da zengindir.



ARŞİV YAZILAR