Prof. Dr. Erkan Aktaş  | Tarımın başkenti Tarsus | Güney Gazetesi Mersin
Prof. Dr. Erkan Aktaş 

Prof. Dr. Erkan Aktaş 

Tarımın başkenti Tarsus


 

Son makalemizde Tarsus'un Mersin ve Türkiye tarımındaki yerini ve önemini inceledik. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan elde edilen ikincil veriler kullanılarak, ilçe bazlı tarımsal zaman serilerini analiz ettik. Bu analizlerle, Tarsus'un tarımsal üretim miktarları Türkiye'deki diğer ilçelerle karşılaştırıldık ve özellikle belirli ürün gruplarında Tarsus'un üretimdeki payı ve sıralamasını belirledik.

Mersin’in tarımsal alanının yüzde 30’una sahip olan Tarsus, belirli ürünlerin üretiminde Türkiye tarımında önemli bir paya sahiptir.

Tarsus’un hem meyve alanları hem de sebze alanları açısından Türkiye’de ilk ona giren tek ilçedir.

Bunun yanı sıra, Tarsus tarımsal katma değer yaratma ve tarıma dayalı sanayi potansiyeliyle de ön plana çıkmaktadır. Tarsus süs bitkilerinde ise son 3 yılda 10 sıra yükselerek, ilçeler arasında 15. sıraya yükselmiştir. Bölgenin lojistik altyapısının güçlenmesinin, Tarsus'un tarımsal üretim ve ticari hareketliliğini daha da artırma potansiyeline sahiptir.

Tarsus, tarihi boyunca Akdeniz Bölgesi'nde tarımın cazibe merkezi olarak bilinmiştir. Mersin, bitkisel üretimde en önemli iller arasında yer almaktadır.  Tarsus birim alanda en fazla tarımsal katma değer yaratan ilçelerin başında olduğu gibi, toplam tarımsal katma değer açısından en büyük ilçe konumundadır. Bununla birlikte, tarıma dayalı sanayi potansiyelinde de Tarsus ön plana çıkmaktadır.  Tarsus’un 129 köy niteliğinde mahallesi bulunmaktadır.

Bu açıdan, Tarsus ilçesinin 2020 yılı tahmini kırsal nüfusunun yüzde 20 civarında olduğu öngörülebilir.

Tarsus; meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanı olarak Mersin ilinin yaklaşık yüzde 23.4’ünü, sebze alanı olarak yüzde 40.6’sını, süs bitkilerinin yüzde 79.9’unu, tahıllar ve diğer bitkilerin ise yüzde 40.4’ünü üretmektedir.

Tarsus ilçesinin Türkiye toplam üretiminin önemli bir oranını gerçekleştirdiği tarımsal ürünler arasında turunçgiller (portakal, limon, mandarin ve altıntop), nar, çekirdekli üzüm, yenidünya, keçiboynuzu, kabak, karpuz, dolmalık, sivri biber, patlıcan semizotu ve iç mekân süs bitkileri öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra et tavukçuluğunda da Tarsus’un Türkiye toplam üretimi içinde kayda değer bir ağırlığı vardır.  Tarsus’ta Çukurova bölgesel havalimanının tamamlanarak Ağustos 2024’te hizmete açılmış olması ve raylı sistem, duble yol ve otoyol bağlantılarının giderek güçlenmesinin yanı sıra Mersin ilinde yapılacak ikinci ana konteyner limanı bölgeye çok önemli ticari ve iktisadi katkılar sağlayacaktır.

 Güçlenen lojistik altyapısı sayesinde Tarsus Organize Sanayi Bölgesindeki firmaların üretimlerini artırmaları ve yeni firmaların hızla üretime geçmeleri, Tarsus’un tarihteki eski ticari hareketliliğini tekrar kazanabilme ve tarımda tekrar bölgenin çekim merkezi olma potansiyelinin gerçekleştirilmesine hizmet edecektir. Sonuç olarak, Türkiye tarımının başkentidir Tarsus.



ARŞİV YAZILAR