Başlarken…
Çok değerli okuyucularımız,
Bugünden itibaren haftada bir gün “VERGİSEL GÜNDEM” isimli köşemizden, yazımızın yayın tarihi itibariyle gündemde olan vergilerle ilgili konularda, sizleri teknik ayrıntılara boğmadan, mümkün olduğunca sade bir dille aydınlatmaya çalışacağım.
Bu ilk günümüzde sizlere, konut vergileri hakkında aydınlatıcı bilgiler sunmadan önce şahsımla ve mesleki birikimimle ilgili kısa bilgiler sunmak istiyorum.
Çukurova’nın bir parçası olan Kadirli ilçesinde doğmuşum. İlkokulu doğduğum ilçeye bağlı olan Bahadırlı Köyünde okuduktan sonra ortaokulu ve liseyi İskenderun’da bitirdim. Ankara Ticari İlimler Akademisi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bankacılık bölümü olarak başladığım üniversite hayatımı Gazi Üniversitesi olarak tamamladım.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünde sözleşmeli personel olarak başladığım çalışma hayatıma, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde atanmış olduğum vergi denetim elemanlığı mesleği ile devam ettim. Sonrasında da bir süre denetimden sorumlu grup müdürü olarak yöneticilik yaptım.
Kamuda çalıştığım süre içerisinde bilumum vergi kanunları ile tek düzen hesap planı konusunda hizmet içi eğitimlerde sertifikalı hoca olarak ders anlattım. Ayrıca Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümü öğrencilerine vergi ceza hukuku konusunda da bir süre ders verdim.
Yirmi altı yıllık kamu görevimi vergi müfettişliğinden emekli olarak tamamladım. Yaklaşık on yıldır yeminli mali müşavir ve bağımsız denetçi olarak kendi ofisimde vergisel denetim ve danışmanlık işlerini yürüterek aktif yaşamıma devam ediyorum.
Gerek kamudaki görevlerim gerekse serbest meslek faaliyetim sırasında edinmiş olduğum mesleki birikimle yorumlanmış olan gündemdeki vergilerle ilgili bilgileri bundan böyle bu köşeden sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
KONUT VERGİLERİ
Sevgili okuyucularımızdan ev sahibi olanlar bilirler ki onları her yıl başında yeniden tahakkuk ettirilen bina (emlak) vergisi beklemektedir. Ancak evlerinin değeri 2025 yılı itibariyle 15.709.000 TL tutarı aşan okuyucularımızı ise bir vergi daha beklemektedir. Bu verginin adı ise değerli konut vergisidir. Bahsettiğimiz değerli konut vergisi ne yazık ki her yıl başında kendiliğinden tahakkuk etmiyor. Bu vergiyi tahakkuk ettirmek için her yılın şubat ayının 20 sine kadar ev sahipleri tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.
2025 yılı için sahip olunan konutların yukarıda belirtilen tutarı aşıp aşmadığı; 2024 yılı emlak vergi değerinin, yeniden değerleme oranının (%43,93/2= %21,965) yarısı oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarla kontrol edilmesi gerekmektedir.
Değerli konut sahiplerinden gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar varsa bunlar, beyannamelerini bağlı bulundukları vergi dairelerine verecekler. Farklı il veya ilçelerde birden fazla değerli konutun bulunması durumunda ise beyanname, mükellefçe bu taşınmazların bulunduğu yerlerdeki yetkili vergi dairelerinden herhangi birine verilebilir.
Değerli konut vergisi beyannameleri, bizzat konut sahibi tarafından veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış meslek mensupları tarafından elektronik ortamda verilebilecektir.
Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, beyannameye eklenecek bina vergi değerini gösteren belgenin, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine tevdi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bu köşemizde yukarıda değinilmiş olan konut vergileri hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek istedim. Haftaya başka bir vergisel konuda sizlere bilgiler sunmaya çalışacağım. Köşemizde anlatmaya çalıştığım konuları okuyarak beğeneceğinizi ve beğendikçe okumaya devam edeceğinizi umut ediyorum.